Flan - caramelpudding
- Spaans, Streekgerecht
- 60-120 min.
Een zelfgemaakte flan is luchtig en wordt gemaakt van verse, volle melk.
Hieronder vindt je het basisrecept maar doe er naar eigen smaak nog wat citroenrasp, een vanillestokje of een scheutje licor 43 bij en probeer er zo met je persoonlijke ingrediënten een echte flan casero van te maken...veel succes!!
Benodigdheden
Ovenschaaltjes maar je kunt ook een cupcakevorm gebruikenof een grote cakevorm en later in stukjes snijden.
Bereidingswijze
Kook 1,25 dl melk samen met de helft van de suiker tot een karamel, en verdeel dit over vier kleine ronde ovenschaaltjes. meng de eieren en de eidooiers door de rest van de suiker. Breng de melk aan de kook, maar neem daarna de pan direct weer van het vuur om de melk te laten afkoelen. Roer de lauwe melk door de eiermassa en schenk de vloeistof door een zeef de schaaltjes in. Zet de bakjes in een ovenschaal met een laagje water, en laat de puddinkjes in een voorverwarmde oven van 150 graden in ongeveer 3 kwartier stollen. Neem ze uit de oven, laat ze afkoelen en zet ze een aantal uren in de koelkast. Voor het serveren plaats je de schaaltjes even in heet water, dan komt de flan er gemakkelijk uit. Gebruik eventueel nog een scherp keukenmesje om ze van de rand los te krijgen, en laat ze op een mooi bordje glijden.
Bron
Spanje
Serveertip
Garneer met vers fruit, chocolade of slagroom.