Spaanse croquetas met pittige rosevalfriet
- Spaans, Lunch/Brunch
- 60-120 min.
Dit is een lekkere variatie op onze rundvleeskroket.
Ingrediënten 4 recipe.people
Voor de croquette:* 125 gr bloem
* 125 gr roomboter
* 250 ml koude melk
* 200 ml koude kippenbouillon
* 1 eetlpl gehakte peterselie
* 1 uitje, heel fijn gesnipperd
* 200 gr Serranoham, fijngesneden
* 125 gr champignons, fijngehakt
Voor het paneren van de croquette:
* 4 eetlpls bloem
* 2 eieren, losgeklopt
* 6 eetlpls paneermeel
Voor de friet:
* 1 kg roseval aardappels, geschild en over de lengte gehalveerd
* 4 eetlpls arachide olie
* 1 theelpl cajunkruiden
Bereidingswijze
Croquette:
- Smelt de boter in een pan, voeg het uitje en de champignons toe en laat glazig worden
- Voeg dan de bloem toe en verwarm ongeveer 2 minuten
- Schenk de melk erbij en roer goed door
- Schenk de koude kippenbouillon erbij en maak hiervan een mooie dikke ragout
- Laat de ragout zeker 4 uur afkoelen in de koelkast, maar liever een hele nacht
- Vorm er vervolgens kroketten van die iet s kleiner zijn dan de typisch Nederlandse
- Haal de kroketten door de bloem, vervolgens door het ei en daarna door het paneermeel
- Frituur ze op 180 graden goudbruin
De friet:
- Kook de aardappels in ruim gezouten water ongeveer 8 minuten
- Laat ze afkoelen en snijd ze vervolgen in frieten
- Besprenkel ze met olie en bestrooi met de kruiden, meng dit goed
- Leg de friet op een met bakpapier bekleed bakblik
- Bak ze in een voorverwarmde oven in ca. 30 minuten mooi goudbruin
- Je kunt ze halverwege omschudden maar dat hoeft niet perse.
Bron
Casper
Serveertip
Serveer met (zelfgemaakte) mayonaise