In courgette gewikkelde lamskebab met tomatensaus en couscous
2 el pijnboompitten
50 gr oudbakken witbrood (zonder korst)
300 gr lamsgehakt
60 gr feta
1,5 tl piment
1 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat
1 teen knoflook
1 ei
15 gr bladpeterselie
0,5 tl zout
0,5 tl zwarte peper
2 middelgrote courgettes
zout, peper, olijfolie om in te bakken
Voor de saus:
2 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 blik van 400 gr tomatenblokjes
snufje gedroogde chilivlokken
10 basilicumblaadjes
De recepten van Ottolenghi zijn echt een feestje. Zo ook dit recept, een feestje om klaar te maken en een feestje om te eten.
Maak eerst de saus:
1. Pel de knoflook en hak deze fijn.
2. Verhit de olijfolie met de knoflook en fruit tot de knoflook enigzins gaar is.
3. Voeg de tomatenblokjes toe met de chilivlokken en eventueel wat zout naar smaak.
4. breng de saus aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 25 minuten pruttelen, tot de saus iets is ingedikt. Zet opzij tot de kebabs klaar zijn. (de basilicum voegen we straks toe)
Voor de lamskebabs:
1. Rooster de pijnboompitten.
2. Verkruimel de feta, hak de knoflook fijn en was en snij de peterselie fijn.
3. Week het brood in koud water voor ongeveer 2 minuten. Giet af en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
4. Doe het brood in een kom samen met het gehakt, de feta, pijnboompitten, specerijen, peterselie, ei, knoflook, en eventueel wat zout en peper. Meng alles goed door elkaar, maar kneed het niet te lang. Vorm er ongeveer 12 kebabs van.
5. Giet wat olie in een grote koekenpan en bak hierin de rolletjes 1 minuut aan elke kant, zodat ze rondom mooi bruin zijn. Schep ze uit de pan en leg op een bakplaat.
6. Verhit de oven tot ongeveer 200 graden.
7. Snij met een scherp mes de beide uiteinden van de courgette. Snij vervolgens in lange, dunne plakken. Je hebt in ieder geval 12 plakken nodig om alle kebabs mee in te pakken.
8. Kruid ze met wat peper en zout, smeer ze in met wat olijfolie aan beide kanten. Verhit een grillpan (heb je deze niet dan kan een grote koekenpan ook, je krijgt dan alleen niet van die mooie grillrandjes) en grill de plakken courgette ongeveer 2 minuten aan beide kanten. Laat ze iets afkoelen.
9. Wikkel elke kebab in een plak courgette, leg ze met de naad onderop op een bakplaat of in een ovenschaal en bak de kebabs ongeveer 10 minuten.
10. Verwarm de tomatensaus weer door, scheur hier de basilicumblaadjes doorheen.
11. Verdeel de kebabs over de borden en schep hier de saus over.
Boek: Ottolenghi het kookboek
jocucina 15-03-2015
Hoi Evelien,
Ziet er lekker uit heb je recept meegenomen.
Groetjes Joke