Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

  • Italiaans, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 15-03-2015
  • Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

    Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

    Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

  • Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

    Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

    Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

  • Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

    Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

    Tiramisutaart - dunne biscuitbodem en heerlijke bovenlaag zonder ei

Tiramisu, deze keer niet het geijkte nagerecht maar als taart gemaakt.
Echt een verrukkelijke taart die je bij de koffie maar natuurlijk ook als nagerecht kunt serveren.
De taart blijft stevig en is ook na twee dagen nog lekker!
Dus ook heel goed vooraf te maken voor een feestje.
Ik heb de taart afgelopen donderdag voor ons Kaffeeteam in het bejaardentehuis.
De taart vloog weer weg. De senioren in het tehuis waar wij als vrijwilliger werken zijn dol op zachte taarten met een beetje alcohol.
Natuurlijk hebben we zelf ook een stuk geproefd (altijd even vooraf, voordat de mensen binnenkomen bij een kopje koffie). Echt heerlijk.!

In de bodem is een ei gebruikt, de bovenlaag is zonder eieren gemaakt.
Voor wie geen eitwit mag laat de bodem gewoon liggen.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Biscuitdeeg voor de bodem:
1 ei (M)
1 eetlepel heet water
50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
mespunt zout
50 gram zelfrijzend bakmeel (ik gebruik bloem + bakpoeder omdat hier geen zelfr. bakmeel te koop is)

Om te dopen en te besprenkelen:
150 ml koude espresso-koffie mengen met
3 eetlepels amaretto

100 gram lange vingers (is tussenlaag)

Voor de tiramisu-crème:
8 blaadjes witte gelatine
500 gram mascarpone (je kunt ook roomkaas naturel hiervoor gebruiken)
250 gram magere kwark
2 zakjes espressopoeder opgelost in 125 ml melk (goed afgekoeld)
50 gram suiker
2 eetlepels amaretto
400 ml slagroom

Om te bestuiven:
cacaopoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer
springvorm van 26 cm doorsnede
bakpapier
diep bord om de lange vingers in te dopen
2 kommen
zeef
spatel
houten lepel

Bereidingswijze

Voor de biscuitbodem:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Bodem van de springvorm bekleden met bakpapier.
Eieren en het hete water met de mixer in een paar minuten cremig kloppen. Suiker en vanillesuiker toevoegen en nog 2 minuten kloppen.
Zelfrijzend bakmeel zeven en voorzichtig door de eimassa spatelen. (NIET KLOPPEN dan wordt het deeg te vast)
Deeg over de bodem van de springvorm verdelen, gladstrijken en in het midden van de oven plm. 20 minuten bakken. Af laten koelen.

Voor de tiramisu-crème de gelatine in koud water weken.
Espresso-poeder oplossen in lauwe melk. Goed laten afkoelen.
Slagroom stijf kloppen in een kom.
Mascarpone, kwark, melk (met espresso), 2 eetlepels koffie/amaretto/mengsel en suiker door elkaar mixen.
2 eetlepels amaretto verwarmen en van het vuur af de gelatine hierin oplossen. Goed roeren zodat er geen klontjes overblijven!
Gelatinemengsel al mixend door het mascarponemengsel kloppen.
Zodra de mascarpone iets dikker begint te worden de stijf geklopte slagroom erdoor spatelen.

De biscuitbodem van de springvormbodem verwijderen en op een serveerschaal leggen.
Zet de rand van de springvorm om de taart.
Besprenkel de biscuibodem met wat van het koffie-amaretto-mengsel.
Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de bodem.
Doop de lange vingers in de koffie-amaretto en verdeel ze met de suikerlaag naar beneden over de taart op zo een manier dat wanneer je de taart in stukken aansnijdt je een stukje van de lange vingers kunt zien. (zie foto).

Laat de taart plm. 2 - 3 uur opstijven in de koelkast.

Bestuif de taart met cacaopoeder.

Bron

Iets aangepast recept uit Italienisch Backen van Dr. Oetker

Serveertip

Voor de Pasen kun je deze taart ook maken met advocaaat in plaats van amaretto door de mascaponelaag.

Laatste reacties

snoekbaars2 avatar
snoekbaars2 29-03-2015

Petra ziet er lekker uit. ga het proberen. groetjes Nel

pwiggers avatar
pwiggers 29-03-2015

Reactie: javaha zegt op 28 maart 2015 17:12:32 Hij was trouwens heerlijk!

pwiggers avatar
pwiggers 23-03-2015

Foutje, bedankt javaha! Ik heb het recept inmidels aangepast met 50 gram suiker voor de biscuitlaag.

javaha avatar
javaha 22-03-2015

Lijkt me heerlijk. Maar gaat er alleen één zakje vanillesuiker in het beslag? Als ik het recept lees heb je het over "Suiker en vanillesuiker toevoegen en nog 2 minuten kloppen.".

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten