Limburgse vlaai

  • Nederlands, Banket
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 07-03-2015

Vlaaideeg lijkt erg op brooddeeg. Bij Limburgse vlaaien wordt de fruitvulling meegebakken. De vlaai wordt dus niet vaak blind gebakken. Dit kan wel en wordt weleens gedaan voor b.v aaardbeienvlaai.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Ingrediënten:
500 gr bloem
2 dl lauwwarme melk
1 zakje droge gist of 30 gr verse gist
30 gr basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 snuifje zout
60 gr boter of margarine
1 a 2 eetlepels paneermeel 1 ei
Bloem voor het uitrollen
Fruit kan ieder fruit zijn wat je lekker vindt zoals
kersen, abricozen, kruisbessen,appels. pruimen,
Abricozenjam
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Gereedschappen
Weegschaal
mengkom
theedoek
deegroller
vlaaivorm 26 cm

Bereidingswijze

Bereidingswijze
Meng de bloem zout het eerst dan voeg de de suiker, boter vanillesuiker en de gist toe je kan de gist ook aan de melk toevoegen en even laten wellen tot dat er blaasjes komen dat werkt iets sneller voeg het bij de de rest en begin met mengen als het dik wordt dan kneed je met de hand verder tot er een soepel deeg ontstaat dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten leg het deeg in een kom maak de theedoek vochtig niet nat doe deze over de kom en zet de kom op een warme plaatsen laat het 45 tot 60 minuten rijzen. Als je vers fruit gebruikt maak het schoon gebruik je pot fruit dan moet je de siroop wel indikken met of maizena of aardappelmeel Boter de vlaaivorm in en rol de deeg uit tot een ronde plak van ongeveer een halve cm dik leg deze voorzichtig over de vorm en druk hem voorzichtig aan de goed tegen de randen en wat er teveel is snij je er af door er met een deegroller over rand heen te rollen pik met een vork inde bodem gaatjes. Laat de deeg opnieuw 30 minuten rijzen.
Doe nu paneermeel op de bodem strooien wel dun geen dikke laag nu kan je het fruit er op doen en als je er een raster over wil de kun je de restjes opnieuw kneden en in strepen snijden en die vlechten over de vlaai anders kun je de vlaai gewoon open laten Verwarm de oven voor op 200 graden bak de vlaai tussen de 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar
Of er kruimeltjes er over doen hier is het recept:Kruimeldeeg
Dit type deeg heet kruimeldeeg omdat er, als je de ingrediënten met elkaar vermengt, kruimels ontstaan die lijken op grove broodkruimels.
Kruimeldeeg wordt gebruikt voor boterkoekjes en als stevige bodem voor (appel en vruchten) taarten en gebak.
Ook gebruikt men kruimeldeeg wel als losse kruimels bovenop b.v. een appelvlaai en iedere andere vlaai die je maar lekker vindt
240 gram bloem (gezeefd)
180 gram boter
120 gram suiker
10 gram water
1 gram zout
Kneed, op de werkbank, de boter met de hand totdat er een taaie massa is ontstaan.
Voeg het vocht toe aan de suiker.
Meng het suikermengsel en het zout met de hand door de boter.
Zeef nu de bloem boven het botermengsel.
Maak nu met beide handen een wrijvende beweging, zodat er “kruimels” van het boter-bloemmengsel ontstaan.
Als alle bloem is opgenomen, kun je onder licht drukken de massa bij elkaar voegen.
Leg het deeg in een bekken, dek het af en laat het in de koeling opstijven.

Bron

Thuis bakken

Serveertip

Als je kruimels erop doet bestrooi deze als de vlaai is afgekoeld met wat poedersuiker dat ziet er leuk uit je kunt ook vormpjes gebruiken en die bestrooien met poedersuiker

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Little_Cuteness avatar
Little_Cuteness 11-09-2015

ER staat bij de ingrediënten "1 ei", maar ik kan dit ei niet meer terugvinden in het recept!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten