Appel kaneelcake

  • Engels, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 06-03-2015
  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

  • Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

    Appel kaneelcake

Mijn kleindochter was jarig en aangezien ze dol is op mijn Apple crumble vindt ze de smaak van Appel en Kaneel heerlijk.
Vorige week zag ik op tv Mary Berry die 2 cakejes maakte en ik heb ze toen nagemaakt.
Het uiterlijk was goed maar aan de smaak kon nog wel wat gedaan worden, ik heb het recept toen naar eigen idee veranderd.
Er werd Engelse suiker gebruikt (Light Muscovado) die in Nederland (bijna) niet te koop is dus ik heb ik de 2e keer goede rietsuiker gebruikt ging prima!
Verder heb ik mijn eigen idee erin gestopt (iets meer kruiden) en natuurlijk heel veel liefde   
Het zijn heerlijke cakejes geworden en mijn kleindochter was er heel blij mee.  
 
 

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
1. 75 g zachte boter, in stukjes gesneden
2. 200 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
3. 1 halve tl bakpoeder (iets opgehoopt)
4. 100 g rietsuiker
5. 1 opgehoopte tl gemalen kaneel.
6. 1 mespuntje kruidnagel.
7. Snufje zout.
8. 3 eieren (vrije uitloop)
9. Extra nog ongeveer 2 el rietsuiker.
10. 2 Granny Smith appels (waarvan je er anderhalf gebruikt)
11. 3 Braeburn appels (heeft een hele mooie rode schil die leuk staat op de bovenkant)
12. 1 Citroen (liefst biologisch en goed gewassen)
13. 2 el Abrikozenjam (verwarmd en eventueel gezeefd)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
2 bak(cake)vormen waar 500 ml in kan. Kom. Zeef. Schaal en schaaltjes om de benodigdheden in klaar te zetten. Kwastje. Grote lepel of spatel. Bakpapier. Appelboor. (niet noodzakelijk, snij dan de appel doormidden en haal het klokhuis eruit).

Bereidingswijze

1. Zorg dat alle bestanddelen op kamertemperatuur zijn.
2. Verwarm de oven voor op 180 C (hete lucht 160)
3. Vet de bakvormen in met wat boter of olie en knip bakpapier op maat voor de lange kanten.
4. Rasp de citroenschil en pers uit.
5. Schil 2 Granny Smith (1 halve wordt niet gebruikt) en 1 Braeburn appel en snijd ze in niet al te kleine stukjes en giet het citroensap erover. (schud even)
6. Zeef de bloem, met het zout en bakpoeder. Voeg de zachte boter toe en wrijf met de vingertoppen tot het deeg op broodkruim lijkt. (kan ook in de keukenmachine) en voeg dan kruidnagelpoeder en kaneel toe. Roer de 100 g rietsuiker erdoor.
7. Voeg geschilde appelstukjes(wegen ongeveer 350 g) plus citroenrasp toe aan bloem.
8. Sla de eieren even met een vork of een garde los en voeg ze toe aan de bloem.
9. Voeg dan het citroensap toe.
10. Roer goed en verdeel dan de massa gelijkmatig over de cakevormen.
11. Verwijder het klokhuis en snij de (ongeschilde) Braeburn appel doormidden en daarna in dunne plakjes en verdeel de plakjes elkaar, iets overlappend, over de cake vormen en sprenkel er de 2 el rietsuiker over.
12. Zet de cakejes in de voorwarmde oven voor ongeveer 40-45 minuten (hangt van je oven af.) In mijn oven waren ze goed na 40 minuten.
13. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water in een pannetje of in de magnetron, roer goed en als er stukjes inzitten zeef de jam, neem en kwastje, doop in de jam en bestrijk de cake.
14. Laat ze ongeveer 10-15 minuten afkoelen en keer ze dan om op een rek.

Bron

Engelse tv en zelf aangepast naar eigen idee.

Serveertip

Nog even dit.
Makkelijk te maken, snij de appel in niet al te kleine stukjes anders vindt je de appel niet meer terug (zie foto)
Ik gebruik Engelse maten en een theelepel is 5 ml en een eetlepel is 15 ml.
Ik heb aan mijn zelfrijzend bakmeel nog een halve tl bakpoeder toegevoegd want Engels zelfrijzend bakmeel bevat meer rijsmiddel dan het Nederlandse.
Aangezien ik ook een cakeje wilde maken die mijn kleindochter mee naar huis kon nemen heb ik ze dit keer gebakken in aluminium bakvormen. Er zit een deksel bij dus de vormen kunnen afgesloten worden en zijn reuze handig. Ik heb ze gekocht bij supermarkt Hoogvliet.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

RobQuebec avatar
RobQuebec 24-05-2015

Appel Kaneel, doet het altijd goed hier in Canada bij mijn schoonfamilie. Zal hem binnenkort maken.

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 02-04-2015

Ik ben weer eens thuis. Zag deze heerlijke cake en heb hem in mijn kookboek meegenomen. Groetjes....Margrit

moniquek1 avatar
moniquek1 21-03-2015

Neem je appel kaneel cake mee ziet er weer heerlijk uit zoals altijd bij jouw recepten. Groetjes Monique

hermien_kg avatar
hermien_kg 21-03-2015

Deze cake lijkt me heerlijk fris, dus die zet ik in mijn kookboek. Bedankt en groetjes, Hermien

ashoff1 avatar
ashoff1 15-03-2015

Lijkt me lekker, neem hem graag mee!

jokeromy1 avatar
jokeromy1 10-03-2015

neem hem mee ziet er zo lekker uit

alidada avatar
alidada 09-03-2015

Hoi Laura, achter punt 5 bedoeld om te laten weten dat de tl 5 ml was. Ik heb toen ik het recept plaatste bij serveertips gezet en info achter punt 5 vergeten te vervangen. Sorry, want het was verwarrend ;) Bedankt dat je het opmerkte zodat ik het kon herstellen! Groetjes, Louise

ArualB avatar
ArualB 09-03-2015

Ziet er weer goed uit Louise, ik neem hem mee. Ben alleen benieuwd wat er achter punt 5 hoort...

ggiea avatar
ggiea 09-03-2015

Bewaard, zal het eens gaan maken, ziet er smakelijk uit. Groeten Agnes

h_buizer avatar
h_buizer 08-03-2015

Leuk recept, Louise. Heb het meegenomen en ga het zeker maken. En wat zien de cakes er leuk uit!! Daar kan ik mee 'scoren'. Gr. Henny

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten