1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Taart
  5. Apple crumble
  6. Appel kaneelcake

Appel kaneelcake

  • Engels, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 06-03-2015

Ingrediënten 12 personen


1. 75 g zachte boter, in stukjes gesneden
2. 200 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
3. 1 halve tl bakpoeder (iets opgehoopt)
4. 100 g rietsuiker
5. 1 opgehoopte tl gemalen kaneel.
6. 1 mespuntje kruidnagel.
7. Snufje zout.
8. 3 eieren (vrije uitloop)
9. Extra nog ongeveer 2 el rietsuiker.
10. 2 Granny Smith appels (waarvan je er anderhalf gebruikt)
11. 3 Braeburn appels (heeft een hele mooie rode schil die leuk staat op de bovenkant)
12. 1 Citroen (liefst biologisch en goed gewassen)
13. 2 el Abrikozenjam (verwarmd en eventueel gezeefd)


Verder heb je nodig


2 bak(cake)vormen waar 500 ml in kan. Kom. Zeef. Schaal en schaaltjes om de benodigdheden in klaar te zetten. Kwastje. Grote lepel of spatel. Bakpapier. Appelboor. (niet noodzakelijk, snij dan de appel doormidden en haal het klokhuis eruit).


Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake
Appel kaneelcake

Mijn kleindochter was jarig en aangezien ze dol is op mijn Apple crumble vindt ze de smaak van Appel en Kaneel heerlijk.
Vorige week zag ik op tv Mary Berry die 2 cakejes maakte en ik heb ze toen nagemaakt.
Het uiterlijk was goed maar aan de smaak kon nog wel wat gedaan worden, ik heb het recept toen naar eigen idee veranderd.
Er werd Engelse suiker gebruikt (Light Muscovado) die in Nederland (bijna) niet te koop is dus ik heb ik de 2e keer goede rietsuiker gebruikt ging prima!
Verder heb ik mijn eigen idee erin gestopt (iets meer kruiden) en natuurlijk heel veel liefde   
Het zijn heerlijke cakejes geworden en mijn kleindochter was er heel blij mee.  
 
 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

1. Zorg dat alle bestanddelen op kamertemperatuur zijn.
2. Verwarm de oven voor op 180 C (hete lucht 160)
3. Vet de bakvormen in met wat boter of olie en knip bakpapier op maat voor de lange kanten.
4. Rasp de citroenschil en pers uit.
5. Schil 2 Granny Smith (1 halve wordt niet gebruikt) en 1 Braeburn appel en snijd ze in niet al te kleine stukjes en giet het citroensap erover. (schud even)
6. Zeef de bloem, met het zout en bakpoeder. Voeg de zachte boter toe en wrijf met de vingertoppen tot het deeg op broodkruim lijkt. (kan ook in de keukenmachine) en voeg dan kruidnagelpoeder en kaneel toe. Roer de 100 g rietsuiker erdoor.
7. Voeg geschilde appelstukjes(wegen ongeveer 350 g) plus citroenrasp toe aan bloem.
8. Sla de eieren even met een vork of een garde los en voeg ze toe aan de bloem.
9. Voeg dan het citroensap toe.
10. Roer goed en verdeel dan de massa gelijkmatig over de cakevormen.
11. Verwijder het klokhuis en snij de (ongeschilde) Braeburn appel doormidden en daarna in dunne plakjes en verdeel de plakjes elkaar, iets overlappend, over de cake vormen en sprenkel er de 2 el rietsuiker over.
12. Zet de cakejes in de voorwarmde oven voor ongeveer 40-45 minuten (hangt van je oven af.) In mijn oven waren ze goed na 40 minuten.
13. Verwarm de abrikozenjam met een scheutje water in een pannetje of in de magnetron, roer goed en als er stukjes inzitten zeef de jam, neem en kwastje, doop in de jam en bestrijk de cake.
14. Laat ze ongeveer 10-15 minuten afkoelen en keer ze dan om op een rek.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Nog even dit.
Makkelijk te maken, snij de appel in niet al te kleine stukjes anders vindt je de appel niet meer terug (zie foto)
Ik gebruik Engelse maten en een theelepel is 5 ml en een eetlepel is 15 ml.
Ik heb aan mijn zelfrijzend bakmeel nog een halve tl bakpoeder toegevoegd want Engels zelfrijzend bakmeel bevat meer rijsmiddel dan het Nederlandse.
Aangezien ik ook een cakeje wilde maken die mijn kleindochter mee naar huis kon nemen heb ik ze dit keer gebakken in aluminium bakvormen. Er zit een deksel bij dus de vormen kunnen afgesloten worden en zijn reuze handig. Ik heb ze gekocht bij supermarkt Hoogvliet.

Bron

Engelse tv en zelf aangepast naar eigen idee.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada


Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top