Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Vietnamese keuken
  5. Vietnamese loempia's

Vietnamese loempia's

Door: conpom

  • Vietnamees Bijgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 04-03-2015

Ingrediënten 20 personen


1 pak TYJ Spring roll pastry (loempiavellen, tegenwoordig ook verkrijgbaar bij veel supermarkten, anders in een toko)(zie foto)
1 zak wortelreepjes
250 gram taugé
1 blok tofu
1 dubbele kipfilet of 400 gram kippedijenvlees
1 pakje rice noodles (glasmie/mihoen)
150 gram diepvriesdoperwten
1 bosje bosuitjes
5 tenen knoflook
2 flinke uien
stukje gemberwortel van 5 cm

peper en zout
pittige kipkruiden
1 eetlepel sambal oelek
1 geklopt ei
Zonnebloemolie om de loempia's in te bakken


Verder heb je nodig


Grote wokpan
snijplank
rasp (voor de knoflook en de gemberwortel)
mengkom
frituurpan (ik gebruik altijd een oude Braadpan en giet daar 1,5 liter zonnebloemolie in)

Dit keer heb ik ipv doperwten, twee rode puntpaprika's gebruikt.


Toen de kinderen nog wat kleiner waren werden verjaardagen altijd groots gevierd en ik ben er zo eentje die geen taarten of snacks koopt maar bijna alles altijd zelf maakt. Deze loempia's doen het altijd heel goed bij zulke gelegenheden maar je hoeft natuurlijk niet op een verjaardag te wachten, je kunt het ook gewoon een keertje proberen. Het is wel handig als je een vriezer hebt want als je dit recept volgt heb je precies 40 loempia's (er zitten nou eenmaal 40 vellen in een pak loempiavellen).

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd de kipfilet (of het kippedijenvlees) en het blok tofu in hele kleine stukjes. Doe dit bij elkaar in een mengkom en kruid het met de pittige kipkruiden. Laat even intrekken
Snipper de uien en rasp de knoflook en de gemberwortel
Snijd de bosuitjes fijn
ALs je wilt kun je de diepvries doperwten eventjes wat voorkoken (zo'n 3-4 minuten) maar ik zelf doe dat niet, ze garen wel genoeg als ze in de wok zitten

Gaar de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je het hebt afgegoten, eventjes de schaar er in zetten en de mihoen-slierten kleiner knippen.
Giet een paar lepels olie in de wok en als de olie heet genoeg is fruit je de uiensnippers, de uitgeperste knoflook en gemberwortel. Zodra dat geur begint af te geven voeg je een eetlepel sambal oelek toe en daarna de kip- en tofustukjes. Om blijven scheppen tot de kip gaar is. Voeg nu de wortelreepjes, de fijngesneden bosuitjes, de doperwten en de taugé toe en meng goed door, laat alles zo'n 4-5 minuten garen. Inmiddels is de mihoen ook wel klaar en kan dan ook worden toegevoegd. Goed doorscheppen.
Nu alles goed af laten koelen. De vulling maak ik meestal 's morgens en ik draai dan later op de dag de loempia's pas. De vulling is dan wat ingedroogd en laat zich wat makkerlijker verwerken.

Zo'n drie kwartier voordat je de loempia's gaat draaien open je verpakking van de vellen om ze te laten ontdooien. Knip de verpakking open en dek daarna af met een vochtige doek om uitdroging te voorkomen.

Klop een ei los om de vellen loempia's mee dicht te plakken.

Leg een vel in een ruitvorm voor je en schep 2 eetlepels vulling iets van de punt af. Pak de punt, vouw over de vulling en trek dan iets terug om het stevig om de vulling heen te kunnen rollen. Sla de twee zijpunten naar het midden en rol de loempia stevig op tot vlak voor de laatste punt. Smeer hier wat van het losgeklopte ei op en plak de loempia dicht. Ga zo door tot alle vellen op zijn. Als je de hoeveelheden van de genoemde ingrediënten goed hebt aangehouden heb je precies genoeg voor 40 loempia's!

Als je teveel loempia's hebt kun je ze altijd invriezen. Doe dit wel vòòr het bakken!!

Verwarm de olie tot 180 graden en bak de loempia's aan beide zijden goudbruin. Afhankelijk van de grootte van de pan kun je er zo'n 4 - 5 tegelijk bakken.

Serveertip

Deze loempia's zijn natuurlijk zo kaal al lekker genoeg maar het wordt nog lekkerder als je er een chilisaus bij serveert, De chilisauzen zijn er in verschillende smaken van zoet tot (zeer)pittig.

Schrik niet van de bereidingstijd er zit natuurlijk veel werk in maar de meeste tijd gaat verloren aan wachten.....



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van conpom
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top