1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Indonesische snack: Bala-Bala

Indonesische snack: Bala-Bala

Door: conpom

  • Indonesisch, Borrelhapje
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 02-03-2015

Ingrediënten 5 personen


Halve spitskool, fijn gesneden
1 winterwortel (julienne gesneden) Je kunt ook een zak wortelreepjes gebruiken
1 bos lente-uitjes, fijngesneden
1 klein blikje maiskorrels
250 gram taugé (beetje fijner gesneden)
5 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
1 desertlepel ketoembar (korianderpoeder)
zout en peper naar smaak
1 theelepel suiker

200 gram bloem
100 ml water
1 ei

Zonnebloemolie om in te frituren


Verder heb je nodig


Mixer,
Friteuse
Schuimspaan
Grote lepel
Keukenpapier


Mijn oudste zoon is een muzikant (net als mijn man trouwens) en in zijn middelbare schooltijd speelde hij in een regionaal bandje. De repetities vonden plaats in de garage van een van de bandleden. De moeder van dat bandlid komt uit Indonesië en heeft hier in Nederland jarenlang in een toko gewerkt zodoende werden de bandleden regelmatig verwend met een of andere Indonesische snack en onder andere deze: Bala-bala wat zoveel betekent als: rotzooi (heb ik me laten vertellen). Ik heb het zelf inmiddels ook een aantal keer gemaakt en het is iedere keer bij wijze van spreken al op voordat het afgekoeld is. Helemaal Smulweb-waardig dus!

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zeef de bloem in een grote mengkom en giet het water in een kuiltje in het midden. Goed doormixen, voeg het ei toe en mix weer goed door tot er een klontvrij beslag ontstaat.
Voeg nu de ketumbar, peper, zout en de suiker toe en mix nog even flink door. Nu kunnen de (fijngesneden en/of gehakte)groenten en de knoflook door het beslag gemengd worden.
Verwarm zonnebloemolie tot 180 graden en schep er voorzichtig een lepel van het beslag in. Per keer kun je er een stuk of vier/vijf bakken. Als de onderkant goudbruin is, de plak omdraaien en de andere kant nog even laten bruinen. Schep ze daarna uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.

Serveertip

Deze bala-bala is lekker met wat (pittige) chilisaus of met wat rawit (kleine pittige pepertjes), of gewoon 'kaal'. Het best eet je ze warm op (koud kan ook maar vind ik minder lekker), als er nog over is kun je het eventueel in de oven opwarmen om het weer een beetje knapperig te krijgen.
Smullen maar!!

Bron

Een kennis uit Indonesië maakt dit regelmatig en ik heb haar het recept ontfutseld.



Deel dit recept

Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van conpom
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top