1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Spaanse keuken
  5. Paella
  6. Paella

Paella

Door: theoteeuwen

  • Spaans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 01-03-2015

Ingrediënten 4 personen


6 dl visbouillon (gemaakt van koppen, graten. water en zout of van een visbouillontablet
- 15 mosselen. schoongeborsteld
- 1 eetepels olijfolie
- 150 g varkenspoelet
- 200 gr kippenbout of kippenpoelet
- 1 ui gepeld en gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gepeld en geperst
- 50 g droge Spaanse knoflookworst (chorizo) in kleine stukjes
- 3 tomaten, zonder vel en vocht
- 1 rode paprika, in dunne repen gesneden
- zout
- versgemalen peper¬
- paprikapoeder
- 2 laurierbladeren
- verse thijm
- 1 dl witte wijn of ½ dl droge sherry
- 250 gr. Ongewassen witte rijst
- een plukje saffraan (ca. 15 cg), geweekt in 2 eetlepels warm water
- 5 takjes peterselie, fijngeknipt
- 60 gr. Garnalen
- 1 citroen



~~De naam paella komt van een ondiepe pan met twee handvatten, de paellera, waarin hij meestal wordt bereid. Het gerecht ontstond in Valencia, waar men het altijd maakt met rijst en konijn of kip, tomaten, bonen en vaak slakken. In Spanje ziet men zelden rozemarijn en slakken in dezelfde recepten, omdat plaatselijke slakken die gekookt worden wilde rozemarijn eten. Elders, waar slakken uit blik de enige keus zijn, moet men rozemarijn in het gerecht doen, wat verklaart waarom het kruid in dit recept voorkomt. In minder traditionele versies van paella doet men schelpen en af en toe worst, ham of gehaktballetjes. Spaanse koks bereiden paella van oudsher buiten op een open vuur, of op speciaal ontworpen ringvormige gasbranders. Maar u kunt hem ook heel goed op de kookplaat bereiden, hoewel u dan waarschijnlijk 2 pitten nodig zult hebben voor een grote paella-pan. De gouden korst die op de bodem ontstaat, de soccarat of quemada, wordt met graagte gegeten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zet alle ingrediënten klaar. Neem de opgegeven hoeveelheden, met uitzondering van de rijst en de visbouillon , niet te nauwkeurig. Het is geen ramp als er een keer geen mosselen of garnalen in voorkomen.
Improviseer en varieer. Maak paella in uw grootste braadpan klaar.



Mosselen met 2 eetlepels water in koekenpan doen, verwarmen tot ze openspringen, ze op 6 exemplaren na uit de schelp halen, vocht bij visbouillon doen.

Olijfolie in braadpan verwarmen, er varkens en kippenpoulet in aanbraden. Ui en knoflook meebakken. Evenz stukjes wordt en paprikareepjes. Dan tomatenstukjes , zout, thijm, paprikapoeder,laurierbladeren erbij doen. Alles 15 min. laten sudderen.

Rijst toevoegen , goed alles door elkaar heen mengen

Visbouillon(ik heb minder gedaan dan het recept vermeld), wijn of sherry, saffraan, garnalen, mosselen en peterselie erbij doen.

3-5 minuten goed laten koken, daarna proeven en eventueel zout toevoegen.
Pan met deksel nog 30 minuten op heel laag vuur zetten.

Paella in pan serveren, gegarneerd met achtergehouden mosselen en partjes citroen

Serveer de paella direct uit de pan. Garneer met partjes citroen.

Bron

Blad



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van theoteeuwen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top