Gehaktschijven (maar dan anders) uit Irak volgens Sariah

  • Arabisch, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 26-02-2015
  • Gehaktschijven (maar dan anders) uit Irak volgens Sariah

    Gehaktschijven (maar dan anders) uit Irak volgens Sariah

    Gehaktschijven (maar dan anders) uit Irak volgens Sariah

Onze kennissenkring bestaat uit mensen van allerlei nationaliteiten, zo ook mensen uit Irak. Als er dan van hun kant een verjaardag valt te vieren wordt er altijd uitgebreid gekookt en deze 'gehaktschijven' staan ook vaak op het menu! Het kan zowel koud als warm gegeten worden dus dat is makkelijk.... De smaak is uniek en helemaal geweldig!

Deel dit recept

Ingrediënten 20 personen
2 grote uien
1 groene paprika
2 tomaten
1 bosje bladselderij
3 - 5 tenen knoflook
3 rauwe middelgrote aardappels
Twee kleine blikjes tomatenpuree

Twee eetlepels kerrie masala
Een eetlepel versgemalen peper
Een eetlepel gemalen komijn (djinten)
Twee eetlepels pittig paprikapoeder
Een tot twee eetlepels zout
3 eieren

1 pond rundergehakt
100 - 150 gram bloem
1 zakje gistkorreltjes

Zonnebloemolie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Blender of staafmixer
Diepe mengkom
Grote koekenpan
Kommetje water om je vingers te bevochtigen
Schaal bedekt met keukenpapier

Bereidingswijze

Snijd de uien, de paprika, de knoflooktenen, de rauwe aardappels en de tomaten in grove stukken en stop in de blender. Pluk de blaadjes selderij van de stengels en voeg deze ook toe. Dan nog de tomatenpuree en de eieren toevoegen en alles fijnmalen. Voeg nu de hierboven genoemde kruiden toe en maal nog even door. De 'brij' die je nu hebt storten in een grote mengkom. Voeg het gehakt toe en kneed alles flink en grondig door. Als laatste het zakje gist vermengen met de bloem en de bloem weer met het gehaktmengsel. Laat deze brij nu zo'n twee uurtjes rijzen. Belangrijk: Na het rijzen blijft het een smeuïge brij!

Zet een kommetje water naast het fornuis klaar om tussendoor je handen te kunnen bevochtigen.
Vul een grote koekepan met zonnebloemolie zodat er ongeveer een halve centimeter olie in staat
Maak je handen vochtig en neem een hap (ter grootte van een pingpongballetje)van het gehaktmengsel in je handen, plet het een beetje en laat het langzaam in de hete olie glijden. Denk eraan dat je na 2 tot 3 schijven je je handen weer opnieuw nat maakt anders blijft alles aan je handen kleven!
Per sessie kun je ongeveer 5 tot 6 schijven frituren, afhankelijk van de grootte van je pan. Binnen een paar minuutjes is de schijf gaar, wel af en toe even keren. Uit laten lekken op keukenpapier. Ga zo door tot alle gehakt op is.....

Bron

Schoonmoeder van mijn buurmeisje

Serveertip

Lekker bij deze gehaktschijven is bijvoorbeeld tzaziki of een lekker pittige chilisaus. Je kunt er alle kanten mee op!

Bij de bereidingstijd staat 30 - 60 minuten, de wachttijd van het rijzen is hier niet bij ingegrepen.....

Je kunt deze gehaktschijven koud of warm serveren, allebei helemaal goed!

Laatste reacties

conpom avatar
conpom 10-07-2015

Hoi Karina, het klopt dat de textuur ietwat zacht is van binnen, maar het mag natuurlijk niet te zacht zijn. Misschien dat je de balletjes iets platter kunt maken of misschien was de olie te heet? De smaak is heel apart, dat vind ik ook maar de link naar Bara had ik nog niet gelegd, grappig, maar van de andere kant kun je bara natuurlijk ook in veel smaakvarianten maken/kopen.

karina7 avatar
karina7 10-07-2015

Hoi,ik heb het vandaag gemaakt,maar klopt het dat de textuur van binnen redelijk zacht is?Ik vind het wel lekker smaken,maar het is wel heel apart als je het niet kent,toch?Het doet me een beetje denken aan de Surinaamse bara,zit ik in de goede richting of heb ik iets fout gedaan?Ik hoor het graag van je,groetjes Karina

conpom avatar
conpom 27-02-2015

Hoi ArualB, de aardappelen laat je idd rauw! Is een goede, ik zal het recept aanpassen zodat dat duidelijk is!

ArualB avatar
ArualB 27-02-2015

Kost even wat tijd maar leuk recept. Vraagje over de aardappels, zijn die gekookt of gaan die er rauw door? Neem hem vast mee. Dank je wel voor het delen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten