1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Ierse keuken
  5. Ierse stamppot Colcannon een heerlijke romige variatie

Ierse stamppot Colcannon een heerlijke romige variatie

  • Iers, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 26-02-2015

Ingrediënten 4 personen


750 gram kruimige aardappelen
zout
20 + 20 gram boter
2 dl volle melk of 100 ml melk en 100 ml creme fraiche (nog veel lekkerder)
1 losgeklopt ei
2 dunne stengels prei (schoongemaakt en in smalle reepjes gesneden)
500 gram groene kool of savooie kool (schoongemaakt en fijn gesneden)
250 gram reepjes mager gerookt spek (ik heb 300 gram varkensreepjes gebruikt)
2 lente-uitjes (in kleine stukjes gesneden)
eventueel 50 gram geraspte belegen kaas
peper, nootmuskaat
paar druppels worcestersaus


Verder heb je nodig


Grote pan
grote koekenpan of wok
eventueel ovenschaal


Lekker stamppotje van groene kool met prei en spekreepjes

Echt smullen !

Echt smullen !

Op de valreep van de winter naar de lente nog even een heerlijke stamppot.
Als het een dag koud, regenachtig en winderig is gaat deze stamppot er zeker in.
Er bestaan heel veel recepten van de Colcannon, maar wij vonden deze wel heel erg lekker en gaan deze zeker vaker eten.
Het recept werd op internet geplaatst door Culinette. Ik heb er - zoals gewoonlijk - een kleine varriatie in gebracht.
Echt heerlijk!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Laat ze goed droogstomen. Maak hiervan een lekkere puree samen met 20 gram boter, melk of een combinatie van melk en creme fraiche. Roer het los geklopte ei door de puree.

Bak de spekreepjes of de varkensreepjes in 10 gram boter bruin, knapperig en gaar.
Haal het vlees uit de pan (wok).
Smoor in het overgebleven vet eerst de preireepjes en voeg dan de koolreepjes toe. Bak even mee tot deze beetgaar zijn.
Roer de prei en de kool door de aardapplpuree samen met de spekreepjes of de varkensreepjes (hamblokjes kan natuurlijk ook).
Maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat, worcestersaus of maggi-aroma.
Nu is de stamppot klaar om te eten.
Maar......kijk eens bij de tips !

Serveertip

Je kunt de stamppot in een ovenschaal doen en dan nog even gratineren met wat geraspte kaas. Heerlijk!

Bron

Iets aangepast recept van internet van Culinette



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top