Hartig Breekbrood

  • Nederlands, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Hartig Breekbrood

    Hartig Breekbrood

    Hartig Breekbrood

Lekker recept, te maken met behulpt van broodbak machine (kan ook met de hand!)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
320 gram tarwebloem
80 gram griesmeel
5 gram droge gist
180 gram melk, lauwwarm
1 ei
20 gram boter of 15 gram olie van de gedroogde tomaten
7 gram zout
35 gram gruyère kaas, geraspt
35 gram gedroogde tomaat op olie, in kleine stukjes
10 gram verse peterselie, fijn geknipt
10 gram verse bieslook, fijn geknipt
100 gram ongezouten roomboter, gesmolten
35 gram gruyère kaas, zeer fijn geraspt
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Rond bakblik (kan ook in taartvorm)

Bereidingswijze

Dit brood heb ik met de hand en de mixer gekneed. Uiteraard kun je ook een keukenmachine of broodbakmachine gebruiken. Bij de broodbakmachine gebruik je het deegprogramma inclusief de 1e rijs of alleen kneden.

Doe tarwebloem, griesmeel en gist in een kom en roer dit door elkaar. Voeg de melk, ei, boter of olie, zout, grof geraspte gruyère kaas, stukjes zongedroogde tomaat, peterselie en bieslook toe en roer dit met een pollepel door elkaar. Kneed het deeg 5 minuten met de hand, en daarna ongeveer 10 minuten met de mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Kneed het hierna nog even met de hand na.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom, keer de bal om zodat alle kanten met olie bedekt zijn en laat dit afgedekt in 45 tot 60 minuten tot ongeveer dubbel volume rijzen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg (eventueel met een deegsteker) in stukjes ter grootte van een golfbal. Vet je handen in en maak er balletjes van en leg ze afgedekt weg.
Smelt de boter en roer daar de zeer fijn geraspte gruyère door. Rol de balletjes 1 voor 1 door het boter-/kaasmengsel en leg ze in het bakblik. (strooi eventueel extra kaas over de balletjes)

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plastic folie en laat het in 45 tot 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Bakken: Bak het brood onderin de oven in ongeveer 35 minuten gaar en bruin. Word het brood snel bruin? Dek het dan na ongeveer 20 minuten af met aluminiumfolie.
Serveer het brood lauwwarm, je kunt het ook nog een keer in de oven opwarmen.

Bron

Brenda kookt

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

bo1988 avatar
bo1988

Doorsturen

Home Recepten