Gegrtineerde ovenschotel witte bonen met gehakt spek en veel groenten
- Internationaal, Ovenschotel
- 20-30 min.
Witte bonen in tomatensaus met paprika, stukjes tomaten, prei, ui en spekjes. Vol vitamines.
De witte bonen in tomatensaus spoel ik altijd af omdat ik de tomatensaus zelf niet zo lekker vindt. Maar de smaak is net iets pittiger.. De saus is in de bonen getrokken zodat je een andere intensievere smaak krijgt dan wanneer je gewone witte bonen gebruikt.
Ingrediënten 4 recipe.people
1 grote pot witte bonen (in tomatensaus)1 ui
2 teentjes knoflook
1 flinke prei
3 paprika's (liefst 3 verschillende kleuren)
3 flinke tomaten
150 gram reepjes mager gerookt spek
300 gram gehakt
2 eetlepels zoonebloemolie
peper, zout
2 theelepels paprikapoeder
2 flinke eetlepels chilisaus of meer naar smaak
plm. 75 gram geraspte pittige kaas
Benodigdheden
Vergietgrote koekenpan of wok
grote ovenschaal
Bereidingswijze
Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af (je kunt ze natuurlijk ook met de tomatensaus eten, maar dat vinden wij niet zo lekker).
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de prei schoon. Snij in reepjes.
Maak de paprika's schoon, verwijder zaadlijsten en pitjes en snij de paprika's in reepjes of blokjes.
Ontvel de tomaten (even in heet water en dan afschrikken met koud water!), verwijder de pitjes. Sij de tomaten in blokjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in de koekenpan of wok.
Bak hierin de spekreepjes knapperig. Haal de spekreepjes uit de pan en zet ze apart.
Bak in het overgebleven vet het gehakt rul. .Voeg de ui en de knoflook toe en bak even mee tot glazig.
Voeg de prei, paprika en tomatenblokjes toe en bak dit 2 minuten omscheppend mee.
Voeg de spekreepjes en de uitgelekte witte bonen bij de groenten.
Maak op smaak met peper, zout, paprikapoeder en chilisaus.
Verdeel de witte bonen over de ovenschaal.
Strooi de kaas over de groenten.
Zet de schaal plm. 20 - 25 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven tot de kaas een goudbruine kleur heeft gekregen.
Serveertip
Lekker met een salade of bijvoorbeeld aardappelpuree of gebakken aardappelen.