1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Wereldkeuken
  5. jezus mosselen

jezus mosselen

  • Wereld, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 08-02-2015

Ingrediënten 2 personen


Mosselen
2 kilo mosselen
voor het kookvocht:
150 gram jonge prei in smalle ringen
1 deciliter elk van droge witte wijn, passum ( zoete witte wijn, ijswijn of vino santo, ) en water
1/2 deciliter vissaus
1/2 theelepel gemalen komijn
enkele takjes bonekruid (of 1 theelepel gedroogd)

Lavassaus
1 eetlepel fijngehakt lavasblad
flink witte peper uit de molen
1 rauwe eidooier
1 eetlepel witte wijnazijn
1/2 eetlepel witte wijn
1 theelepel vissaus
1 theelepel honing
1 deciliter olijfolie

Komijnsaus
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel vissaus
1/2 eetlepel honing
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gedroogde munt
1/2 theelepel gehakt lavasblad of 1/4 theelepel lavaszaad
1 eetlepel gehakte peterselie



jezus mosselen
jezus mosselen

" De mossel, het nederige neefje van de oester, is al sinds prehistorische tijden geliefd. Daarom is het historische recept van deze maanden een mosselrecept, maar wel een recept zoals dat ook ten tijde van de geboorte van Jezus werd gegeten. Het is ontleend aan het enige echte overgeleverde kookboek met recepten uit de romeinse tijd, De re coquinaria. Men schrijft het toe aan Apicius. '

zo.n mooie site, met idd back to basic, de oertijd ( zie blog )  heeft gewoon een heel lekker recept.                                   

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voorbereiding
Maak de lavassaus zoals je mayonaise maakt, dus: meng de eidooier met azijn, peper en honing, giet de olijfolie in een dun straaltje erbij, terwijl je goed klopt met een garde. Als de saus de goede dikte heeft, houd je op. Misschien heb je meer of minder olie nodig dan hierboven staat aangegeven.
Voor de komijnsaus meng je simpelweg alle ingrediënten door elkaar. De azijn staat niet in de originele tekst, in de editie van Flower en Rosenbaum is het erbij gezet naar aanleiding van de bevindingen van een Duitse studie uit 1927 (E. Brandt, Untersuchungen zum römischen Kochbuche).

Bereiding
Maak de mosselen schoon zoals je gewend bent te doen. Meng alles voor het kookvocht in een grote pan, doe de mosselen erbij en kook ze, wederom zoals je dat gewend bent te doen.

Serveren
Je kunt gewoon de kookpan op tafel zetten en de mosselen zo uit de pan eten. Je dipt de schelpdiertjes in één van de twee sauzen (als je dat lekker vindt, zet je er ook wat van de sauzen die je normaliter bij mosselen eet erbij, zoals mosterdsaus, remouladesaus, of cocktailsaus).
Geef brood bij de mosselen. Neem ciabattabrood, of bak zelf een brood (bijvoorbeeld dit Romeinse brood)

Bron

Http://www.coquinaria.nl/



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hans3333


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van hans3333
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top