Macarons met zoute caramel à l'écureuil.

  • Frans, Tussendoortje
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 23-01-2015
  • Macarons met zoute caramel à l'écureuil.

    Macarons met zoute caramel à l'écureuil.

    Macarons met zoute caramel à l'écureuil.

Zien ze er niet uit om in te bijten?

  Hier in Frankrijk ontzettend populair .

Na een aantal mislukte pogingen, omdat ik me aan recepten hield die ik op internet vond, heb ik het nu voor elkaar: macarons die niet plakken of breken. Volgens mijn "eigenwijze" methode.
Let op: de dag van te voren moet je de eieren scheiden.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
60 g eiwit (van 2 eieren), 14 g suiker, 80 g amandelpoeder, 140 g poedersuiker, 1 schijfje citroen, een mini snufje zout

Vulling:100 g suiker, 80 g slagroom, 30 g zachte boter, 1 afgestreken theelepel zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Mixer, bakpapier (geen speciaal macaronmatje gebruiken),spatel, spuitzak met gladde spuitmond (ongeveer 8 mm), houten lepel, pan met dikke bodem.

Bereidingswijze

De dag van tevoren: scheid de eieren en bewaar de eiwitten afgedekt op kamertemperatuur. De dooiers worden niet gebruikt.

Knip een stuk bakpapier op de maat van je ovenplaat.
Zet de bakplaat waar je de koekjes op gaat bakken in de oven en warm de oven voor op 150°C, hete lucht . Weeg het eiwit, pas zonodig suiker en amandel hoeveelheden aan.
Meng de amandelpoeder en de poedersuiker, gebruik een zeef als er klontjes inzitten..

Wrijf met het schijfje citroen de binnenkant van de kom waar je de eiwitten in gaat kloppen schoon . Klop de eiwitten met het snufje zout goed stijf, de suiker voeg je tijdens het kloppen in gedeeltes toe. (Mocht je kleurstof willen gebruiken, wat ik in dit geval niet nodig vond,gebruik dan kleurstof in poedervorm en meng die met de suiker. Vooral geen kleurvloeistof gebruiken!!)
Voeg nu in gedeeltes het poedermengsel aan de eiwitten toe, gebruik een spatel en zorg dat het een mooi glad mengsel wordt. Doe dit over in de spuitzak.
Als de oven op temperatuur is haal je de plaat uit de oven , pas op heet !! Leg het bakpapier erop.

Spuit nu bolletjes van 2,5 à 3 cm op de bakplaat ; ze lopen nog iets uit , dus houd afstand !
Het is de eerste keer niet makkelijk om ze allemaal even groot te krijgen.

Zet de plaat nu direct in het midden van de oven, baktijd 15 minuten.
Nu komt het moeilijkste: afblijven ! Haal ze pas van de plaat als ze helemaal afgekoeld zijn.

Maak intussen de vulling. Laat de suiker carameliseren in een pannetje met dikke bodem. Breng in een ander pannetje de slagroom aan de kook en voeg die toe aan de suiker op het moment dat de caramel goed is . Pas op kan spatten! Roer goed met een houten lepel om een glad mengsel te krijgen , voeg het zout toe (misschien niet alles, even voorzichtig proeven, het ene theelepeltje is het andere niet) en laat dan de saus afkoelen. Af en toe even roeren. Voeg dan goed kloppend 30 g zachte boter toe.
Schep of spuit nu wat van de caramel op de onderkant van een koekje , zoek een evengroot exemplaar en druk dat er voorzichtig op.

Serveertip

De kant en klare macarons bewaar je in een goed afgesloten doos in de koelkast. De volgende dag zijn ze het lekkerst. Ze zijn 3 à 4 dagen houdbaar, maar waarschijnlijk zijn ze dan al lang op ! Je kunt de macarons ook prima invriezen en bewaren voor een speciale gelegenheid. Dan wel meteen opeten als zo ontdooid zijn .
SMUL ZE!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ecureuil avatar
ecureuil 20-12-2016

Bedankt voor je enthousiaste reactie Mariette! Ook voor jou: fijne feestdagen

marietterene33 avatar
marietterene33 19-12-2016

Heb dit recept het week-end uitgeprobeerd voor kerst!Super lekker met zalige caramel.Probleem :je kan niet ophouden oma werd mij gezegd door de kleinkinderen!!Dank, van harte fijne kerst gewenst!

pwiggers avatar
pwiggers 25-01-2015

Echt heerlijk recept Nelly! Dit zie ik wel zitten. Ik ga ze deze weeknog maken, want aankomend weekend zit ons huis vol met logees. Je hoort van het resultaat. Bedankt voor dit hele lekkere recept. Groetjes, Petra

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten