Pörkölt. De ECHTE Hongaarse Goulash (familierecept)
- Hongaars, Hoofdgerecht
- > 120 min.
U weet het vast wel. Wat wij in Nederland Goulash noemen is in Hongarije eigenlijk soep (Gulyas).
Wat wij Goulash noemen, de stoofpot, heet daar Pörkölt.
Dit recept is slechts een van velen, want Hongarije is, vergeleken bij Nederland, een groot land, en in elke hoek van het land is de Pörkölt anders. De lekkerste en meest pittige variant is met vis,
maar ik ga voor de 'standaard'. De rundvleesvariant.
Ik heb veel recepten gezien, maar het is nooit helemaal zoals ik het lekker vind, zoals ik het geleerd heb! Nou ja, het standaard recept. Het is de bedoeling dat je het recept naar eigen smaak invult, zodat je een uniek en eigen recept hebt. Dus uiteindelijk is het zeker een eigen recept.
Ingrediënten 4 personen
1 kilo stoofvlees (sucadelappen, riblappen, kies wat je zelf t liefst gebruikt) in dobbelstenen gesneden.50 gram boter (bv zeeuws meisje)
250 gram spekblokjes (evt gerookt)
3-4 uien (gesnipperd)
6 tenen knoflook, ontdaan van vel en geplet (NIET geperst)
4 paprika's in blokjes gesneden (ik gebruik meestal rode)
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels milde paprikapoeder
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel marjoraan
1 theelepel oregano
300 ml rode of witte wijn (ik gebruik meestal een droge witte (sauvignon blanc) en af en toe een rode (Merlot) voor de variatie).
evt crème fraîche
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 885,01 kcal |
Koolhydraten | 19,01 g |
Eiwitten | 63,65 g |
Vetten | 54,42 g |
Bereidingswijze
Smelt de boter in een braadpan, en bak in de boter de spekblokjes uit.
Haal de blokjes uit de pan, met bv een schuimspaan en houd ze apart.
Doe de ui, knoflook en paprikapoeder in de pan en laat dit, onder af en toe roeren, zo'n 3 minuten sudderen.
Voeg vervolgens het vlees toe en bak het rondom bruin.
Voeg achtereenvolgens de tomatenpuree, karwijzaad, marjoraan en oregano toe, en daarna de wijn.
Roer alles goed door en wacht tot de wijn begint te borrelen.
Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag (nog liever: zet de pan op de kleinste pit op een zo laag mogelijk vuur) en laat het stoven.
Controleer na 1 1/2 uur of er nog genoeg vocht in de pan zit, en dat het vlees niet aanbrand, voeg desnoods een of twee kopjes runderbouillon toe. Voeg tevens de paprikablokjes en de spekblokjes toe, roer het door en laat alles nog een half uur door sudderen.
Serveer de Pörkölt met macaroni.
Serveertip
Als er nog veel vocht in de pan zit voeg dan 100-200 ml crème fraîche toe. 5 minuten voor je de pan van het vuur haalt.
Alternatief: kook 4 grote vastkokende aardappels in de schil, en snijd ze daarna in blokjes, dobbelsteen formaat en voeg ze op t einde samen met de paprika toe aan het gerecht.
Een frisse paprika/mais/tomaat salade is hier erg lekker bij.
Smakelijk!!