Ovenschotel Indisch gekruid gehakt, winterpeen, prei en kerriepuree

  • Aziatisch, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Ovenschotel Indisch gekruid gehakt, winterpeen, prei en kerriepuree

    Ovenschotel Indisch gekruid gehakt, winterpeen, prei en kerriepuree

    Ovenschotel Indisch gekruid gehakt, winterpeen, prei en kerriepuree

Deze heerlijke ovenschotel heb ik ter plekke (tijdens het koken) bedacht.
Winterpeen in de koelkast en gehakt. Wat zal ik daarmee doen?
Toen kwam ik op het idee om er een pittig gekruide ovenschotel van te maken. Lekker gemaakt met ui, knofllook en prei.
Weer eens iets heel anders dan de ovenschotels met winterpeen zoals we gewend zijn.
Door de overheerlijke kerrie-aardappelpuree heb ik licht gebakken uien met een lepel (madras)-kerrie gedaan.
Wij hebben er werkelijk van gesmuld!! Een aanrader!

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
750 gram kruimige aardappelen
4 stuks flinke winterpeen
1 prei
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
300 gram rundergehakt
1 eetlepel zonnebloemolie
peper, zout
(1/2 bouillontablet)
1 theelepel sambal (of meer naar smaak)
2 eetlepels ketjap manis
1/2 theelepel gemberpoeder (djahé)
( 1 bolletje stemgember - fijn gesneden ) is niet echt noodzakelijk, maar wel heel lekker!

20 gram boter
1 middelgrote ui
1 afgestreken eetlepel kerriepoeder (madras)
zout
1 los geklopt ei
eventueel scheutje melk
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
wok
pan
ovenschaal
koekenpan

Bereidingswijze

Maak de winterpeen schoon. Snij in blokjes. Kook deze in plm. 5 minuten beetgaar in water met bouillontablet of zout. (Bewaar iets van het kookvocht).
Schil de aardappelen, snij in stukken. Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de prei schoon. Snij in stukjes.

Verhit de olie in de wok.
Bak hierin het gehakt rul. Voeg de ui- en knoflooksnippers toe en bak even mee. Voeg de preisnippers toe en bak ook heel even mee (2 minuten).
Maak op smaak met peper, zout, sambal, ketjap manis, gemberpoeder en fijn gesneden stemgember.
Voeg de beetgaar gekookte winterpeen toe met een 2 eetlepels kookvocht van de wortelen.
Meng alles goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nogwat kruiden toe.

Pel en snipper de ui voor de puree.
Verhit de 20 gram boter in de koekenpan.
Bak hierin de uitsnippers lichtbruin.
Voeg de kerriepoeder toe en bak heel even omscheppend mee tot het gaat geuren.
Stamp de gekookte en goed droge aardappelen fijn.
Roer de ui-kerriemassa door de aardappelen.
Maak de puree smeuiig met een scheutje melk en het los geklopte ei.

Doe het groente-gehaktmengsel in de ovenschaal.
Verdeel de puree erover.
Zet plm. 15 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven tot de puree een lichtbruine kleur heeft gekregen.
(Is de ovenschotel koud omdat je de schaal al eerder hebt voorbereid, dan de schaal plm. 30 minuten in de voorverwarmde oven zetten.)



 

Serveertip

Gewoon heel erg lekker.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten