Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

    Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

    Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

  • Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

    Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

    Ovenschotel hachee rodekool appeltjes en aardappelpuree super lekker

Rodekool en hachee: allebei heerlijk.
In dit gerecht wordt de rodekool niet afzonderlijk gekookt.
Eerst de hachee gemaakt met een flinke scheut rode wijn. Toen het vlees bijna gaar was, heb ik de gesneden rodekool bij het vlees gevoegd en zo gaar laten worden.
Aan de rodekool heb ik deze keer ook wat vanillesuiker toegevoegd. Maakt het nog lekkerder!
De aardappelen zijn gestampt met een flinke scheut slagroom (geen puree dus).
Bovenop appelschijven met kaneel en suiker. Het was smullen.
Wij vonden dit overheerlijk!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gram hacheevlees of ander rundvlees in stukjes
400 gram (rode) uien
2 eetlepels bloem
peper, zout
2 eetlepels zonnebloemolie
20 gram boter
1/4 liter droge rode wijn
1 flink laurierblad
1 theelepel kruidnagelpoeder

plm. 750 gram gesneden rodekool
flinke theelepel kaneel of koekkruiden
1 +1 flinke goudreinet (1 erdoor, 1 bovenop)
1 flinke eetlepel cranberrycompote of bessengelei of -jam (niet direct noodzakelijk)
2 zakjes vanillesuiker
eventueel (maar eerst proeven!) nog een eetlepel suiker
1 eetlepel donkere balsamico-azijn

8 middelgrote aardappelen (kruimige)
plm. 100 ml slagroom
10 gram boter
peper, zout
 1 eetlepel  paneermeel
 
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 620,28 kcal
Koolhydraten 34,02 g
Eiwitten 31,75 g
Vetten 32,32 g
Benodigdheden
Stoofpan
ovenschaal
pan voor de aardappelen
aardappelstamper
appelboor

Bereidingswijze

Kruid het vlees met peper en zout en bestuif met bloem.
Verhit de olie in de pan.
Bak hierin het vlees snel romdom bruin.
Pel ondertussen de uien en snij deze in niet al te kleine stukjes.
Voeg de uien toe aan het vlees en bak even mee.
Blus af met de wijn.
Voeg het laurierblad en het kruidnagelpoeder toe.
Laat het vlees in plm. 1 1/2 - 2 uur gaar sudderen.
Af en toe omscheppen.
(Mocht het vlees te droog worden dan een kleine scheut water toevoegen)

Als het vlees zo goed als gaar is doe je de gesneden rodekool bij het vlees.
Breng alles aan de kook.
Voeg het kaneelpoeder en de in blokjes gesneden goudreinet eraan toe.
Laat de rodekool met de hachee is plm. 20 minuten beetgaar worden.
Af en toe omscheppen.
Maak de rodekool op smaak met de vanillesuiker, cranberrycompote of bessengelei -jam en een scheutje balsamico-azijn. Voeg eventueel nog wat peper, zout of suiker toe.
Gewoon proeven tot je het lekker vindt.

Kook ondertussen de aardappelen gaar.
Laat ze goed droogstomen.
Stamp de aardappelen met de slagroom (moet een stevige massa blijven).

Schil de overgebleven goudreinet.
Verwijder het klokhuis met een appelboor.
Snij de appel in mooie dunne plakken.

Doe onderin de ovenschaal het hachee-rodekool-mengsel.
Verdeel de aardappelstamp erover
Hierop de plakken appel, bestrooid met kaneel en suiker en wat paneermeel
Verdeel nog wat blokjes boter over de schotel.

Zet de ovenschaal plm. 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Maak je de rodekoolschotel al op een eerder tijdstip en is de schotel koud, dan heb je ongeveer 40 minuten nodig om het geheel te verwarmen.

Serveertip

Gewoon lekker!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Doorsturen

Home Recepten