Gevulde koeken met lemon curd

  • Engels, Banket
  • 60-120 min.
  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

  • Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

    Gevulde koeken met lemon curd

 
Van mijn vriendin Jean uit Cornwall kreeg ik een receptenkaart toegestuurd met een recept van gevulde koeken.
Op de receptenkaart stond een Engels merk Lemon curd en de koeken werden uiteraard gevuld met de lemon curd van dat merk. (hier niet verkrijgbaar)
Ik had nog eigengemaakte lemon curd in de vriezer maar als je geen zin hebt om het zelf te maken het is tegenwoordig in bijna iedere supermarkt te koop.
Maar de Engelse of mijn zelfgemaakte Curd vind ik toch het lekkerste.
Je zou ze ook kunnen vullen met bvb een jam die je lekker vind.
Ik heb het recept uiteraard vertaald en in het recept wordt Caster Sugar gebruikt en heel vaak wordt deze suiker vertaald (op tv en in boeken) als basterdsuiker maar dat is het dus niet! Castersugar is gewoon fijne kristalsuiker en (o.a.) ook te koop bij AH en de Lidl, deze suiker heeft een fijnere structuur en lost sneller op dan gewone kristalsuiker die een grovere korrel heeft.
Heb je geen fijne suiker neem dan gewone en je kunt toch de koeken maken. 
 

Deel dit recept

Ingrediënten
 

200 g Lemon curd. (ongeveer)
250 g boter.
140 g fijne suiker plus wat extra om over de koekjes te strooien.
1 ei.
1 tl vanille extract. (heb je dat niet, schraap een half stokje vanille uit, OF als het niet anders kan 2 tl vanille essence.
2 citroenen. (liefst biologische)
300 g bloem. (plus extra voor uitrollen)
100 g amandelmeel. (of maal gepelde amandelen)
Een klein beetje melk. (om de koekjes te bestrijken)
Wat geschaafde amandelen. (om over de koekjes te strooien)
Snufje zout. 

  
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote kom. Schaaltjes, Keukenmachine of handmixer. Keukenweegschaal. Koekjes uitsteker van ongeveer 7 cm met kartelrand OF een Glas met ongeveer dezelfde diameter. Rasp. Plastic folie. Deegroller. Bakplaat. Kwastje. Theelepel. 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 Celsius/ Hete lucht 170/ Gas 5.
 

Schaaf de citroenen op en fijne rasp (alleen schil, niet het wit)
Doe boter, suiker, ei, vanille extract en citroenrasp in de kom van de keukenmachine (of in een grote kom)
Laat de mixer het werk doen en mix tot de massa mooi zacht is.
Zet mixer uit en voeg het amandelmeel, bloem en een snufje zout toe.
Bloem met grote lepel door de massa vouwen.
Werkblad met bloem bestuiven en daar het deeg met de hand nog heel even kneden.
Verdeel het deeg in twee helften, maak ze plat en wikkel ze in plastic folie en leg in de koelkast voor plusminus 30 min.
Bestuif de werkplek met bloem en rol 1 deel van het deeg uit tot het de dikte heeft van bvb een 2 euro muntstuk.
Steek de rondjes uit en bestrijk met wat melk.
Let op! Het deeg is heel zacht dus strooi iedere keer wat bloem over en onder het deeg.
Het overgebleven deeg gewoon weer opnieuw uitrollen, (met bloem bestuiven) en zo kan je alles gebruiken. Wordt het te zacht leg het dan weer even in koelkast of vriezer.
Neem helft van de rondjes en lepel daar 1 tl lemon curd van in het midden.
Leg andere helft er bovenop en dus zachtjes langs de rand met de vinger om het koekje te sluiten.
Druk zachtjes in het midden om eventuele lucht te verwijderen.
Opnieuw met wat melk bestrijken en dan met suiker bestrooien en wat geschaafde amandelen over strooien (hoeft niet netjes)
Bak voor 12 - 15 minuten (ligt aan je oven) ze moeten heel licht gekleurd zijn.
Herhaal met het overige deeg en gebruik zoveel je kunt.
Zo krijg je ongeveer 25 koekjes, ze staan niet allemaal op de foto (al opgegeten)

 

 
 

Bron

Mijn vriendin Jean uit Cornwall

Serveertip

De koeken zien er licht van kleur uit als ze gebakken zijn.
Je kunt de (ongebakken) koeken ook van te voren maken, invriezen en bakken als je ze nodig hebt.
Bak ze dan  wel 5 minuten langer.
Ik heb de koeken in 2 keer porties  gebakken, je zou de koeken kunnen bakken in een hete lucht oven maar die van mij werkt niet zo goed dus dan maar in twee keer gebakken. 
De volgende keer vries ik de tweede helft in. 

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

alidada avatar
alidada

Doorsturen

Home Recepten