Het originele Piri Piri recept
- Portugees, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
Op zoek naar het Piri Piri recept van René Pluijm wat ik maar niet kan vinden. Veel recepten bekeken en geprobeerd en aangepast. Nu denk ik dat dit het originele recept is, maar zoals in elke keuken varieert een beetje kok zelf met smaken en hoeveelheden. Dus vindt je het te scherp of te zoet, matig of verhoog enkele ingrediënten.
Ingrediënten 4 recipe.people
- 2 Citroenen- 2 Paprika's
- 3 Sjalotjes
- 3 Spaanse pepers
- 20 Chilies/Rawits
- Chilipoeder
- Bol knoflook (hele bol)
- Bosje verse koriander
- Rode wijn azijn
- Olijfolie
- Whisky
- Verse gemalen zeezout uit de molen
- Verse gemalen zwarte peper uit de molen
Voor een zoetere marinade, voeg dan wat bastardsuiker toe.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1196,40 kcal |
Koolhydraten | 172,09 g |
Eiwitten | 65,51 g |
Vetten | 10,84 g |
Benodigdheden
Keukenmachine of de ingredienten fijn te hakken, of naar wens gewoon met een keukenmes.Maar vijzelen mag natuurlijk ook.
Bereidingswijze
Zet een mengkom neer voor deze overheerlijke marinade;
Was de citroenen, rasp de citroenen en pers ze vervolgens en doe de rasp/sap in de mengkom.
Spoel de koriander even af, en hak deze fijn en voeg ze toe.
Was de pepers, rol ze tussen je handen en snij ze fijn (verwijder de zaadlijsten en zaadjes naar wens. Met zaadjes is de marinade heter als zonder zaadjes).
Was de paprika, en snij deze in fijne stukjes.
Pel de knoflook, en prak deze met een vork fijn tot een fijne pulp.
Pel de sjatjes, en snij deze in fijne stukjes.
Kneus de laurierblaadjes of snij ze fijn.
Je kunt om dit makkelijk te maken ook in de keukenmachine stoppen!
Voeg ongeveer 100 ml. olijfolie van goede kwaliteit toe.
Voeg 2 eetlepels chilipoeder toe.
Voeg 4 eetlepels rode wijnazijn toe.
Voeg peper en zout naar wens toe.
En een scheut Whisky(gewoon een Jack D of Mansion House). Dit is de smaakmaker van de marinade.
Laat dit minimaal een aantal dagen staan, zodat alle smaken kunnen intrekken.
Voor 4 personen heb je 2 kippen nodig, laat deze door je poelier in 4 gelijke delen snijden.
Marineer het vlees of de kip met de marinade en laat het minimaal een nacht intrekken.
Liefs op de houtskoolgrill lekker grillen, en tijdens het grillen nog eens lekker insmeren met de marinade.
Wil je de marinade in grotere hoeveelheden maken, verhit dan de marinade (niet laten koken) en daarna kun je het lang bewaren.