Scroppino of sgroppino?

  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 30-12-2014
  • Scroppino of sgroppino?

    Scroppino of sgroppino?

    Scroppino of sgroppino?

Sc(g?)roppino: we gaan ons er eens aan wagen deze oud en nieuw! In de meeste recepten afgetopt met Prosecco maar ik maak 'm met champagne. 
Over dit drankje (wikipedia): sgroppino is een spoom, een drankje met ijs dat als tussengerecht of nagerecht tijdens een diner wordt gebruikt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in de Italiaanse regio Veneto, waar het in dialect wordt aangeduid met het woord sgropìn.

Het drankje wordt gemaakt met een sorbet van citroenijs met wodka of grappa, al is de variant met Italiaanse mousserende witte wijn (prosecco) veruit bekender. In plaats van limoen- of citroenijs wordt ook wel vanille-ijs of met de Italiaanse likeur limoncello gebruikt. Het drankje wordt geserveerd in hoge glazen, bijvoorbeeld een flute (ook wel bekend als "champagneglas").

Het recept is pas recent doorgedrongen buiten Italië. In 2002 was het in Nederland en België nog vrijwel onbekend. Een bron zegt dat het recept afkomstig is van de Amerikaanse televisiekok Sandra Lee. Een andere bron zegt dat scropino Italiaans is voor "maak de knoop los", waarschijnlijk wordt de knoop in een knellende das bedoeld. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 350 gram citroen sorbet ijs of bosbessenijs (leuk voor de kleur)
- 50 ml wodka
- 100 ml champagne
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Doe het ijs en de wodka in een ruime kom en klop krachtig met een garde* tot je een smeuiige massa hebt. Giet nu de champagne erbij en serveer in je hoogste glazen met een blaadje munt en glitterige gekkigheid voor optimale feestvreugd.
* heb je een fijne mixer maak het jezelf dan makkelijk en mix it!

Serveertip

Tip: serveer in ijskoude glazen.
Cin cin cheerio en dattie maar mogen smaken jongens!
 

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten