romige aardappelgratin met rozemarijn en tijm
- Mediterraan, Bijgerecht
- 30-60 min.
Dit is een super lekker, romig kerst bijgerecht en weer eens wat anders dan de klassieke geroosterde roseval aardappeltjes met rozemarijn, olijfolie en grof zeezout. Dit bijgerecht heeft veel meer smaken en past wel bij elk hoofdgerecht. Presenteer het leuk in 2 terracotta 2 persoons ovenschaaltjes. Nog een leuke variatietip: vervang de rozemarijn eens door rijkelijk oregano want is ook erg lekker.
Ingrediënten 4 personen
750 gr vastkokende aardappels2 teentjes knoflook
2 uien
150 ml creme fraiche
100 ml melk
200 gr mozzarella
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
Snufje nootmuskaat
Snufje paprikapoeder scherp
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Olijfolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 473,86 kcal |
Koolhydraten | 45,73 g |
Eiwitten | 16,48 g |
Vetten | 23,59 g |
Benodigdheden
Pan, 2 ovenschaaltjes
Bereidingswijze
Aardappels schillen, licht blancheren en in dunne plakjes snijden. Ui in halve ringen snijden, knoflook persen. Rozemarijn naaldjes van de tak halen, tijm de blaadjes. Melk en creme frache in een schaaltje doen. Paprikapoeder, nootmuskaat, geperste knoflook, zeezout, de rozemarijn naaldjes en beetje van de tijm erin en door elkaar roeren. Proeven en hoog op smaak brengen met peper.
Vet twee kleine 2 persoons terracotta ovenschaaltjes in met olijfolie (of een grote ovenschaal) en leg de aardappelschijfjes erin. Leg de uienringen daar bovenop en verdeel er dan gelijkmatig het room kruidenmengsel overheen. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden, zet de schaaltjes (of schaal) in de oven en bak hem nu bij onder en bovenwarmte 30-35 minuten. Snijd de mozzarellabolletjes ondertussen in plakjes en leg ze de laatste 5 minuten op de aardappeltjes. Als deze mooi zijn gesmolten dan is het gerecht klaar. Warm serveren, eet smakelijk!
Serveertip
Feestelijk en lekker bijgerecht bij vlees, vis, wild en gevogelte met groente naar keuze.