Meesterlijke rode kool van sterrenkok Kerst

  • Europees, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Meesterlijke rode kool van sterrenkok Kerst

    Meesterlijke rode kool van sterrenkok Kerst

    Meesterlijke rode kool van sterrenkok Kerst

Dit is een super lekkere rode kool die uitermate geschikt is als restaurantwaardige groente bijlage met kerst. Denk dan aan wild, gevogelte en rood vlees. Met al die smaken van zoet, zuur, zout en een bittertje komt dit bijgerecht uitstekend tot zijn recht. Echt niet lastig te maken. 20 minuten werk exclusief gaartijd en prima voor te bereiden.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 kleine rode kool (biologisch)
1 ui
1 niet te grote goudreinet, geraspt
100 gr roomboter
50 gr suiker
250 ml stevige droge rode wijn
250 ml port
3 el witte wijnazijn
75 gr honing
100 gr verse cranberrys, gezeefd, of 2 el compote
2 sinaasappelen (alleen sap)
2 citroenen (alleen sap)
Snufje zeezout
Gemalen witte peper
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 439,48 kcal
Koolhydraten 50,87 g
Eiwitten 4,22 g
Vetten 14,25 g
Benodigdheden
Pan, vergiet, citruspers

Bereidingswijze

Neem de rode kool, verwijder de buitenste bladeren, snijd hem doormidden en snijd de stam eruit. Snijd de 2 delen dan in mooie dunne reepjes en was ze onder stromend water. Doe dit in een grote schaal, licht zouten en besprenkelen met sap van een citroen (dan blijft de kleur mooi), roer door elkaar en laat even intrekken. Grote pan nemen op matig vuur, suiker erin en laat langzaam karamelliseren. Blus af met de azijn, de rode wijn en de port en voeg boter toe. Laat wat inkoken en voeg gesnipperde ui toe. Breng dan op smaak met honing, vleugje zout en witte peper en laat nog even inkoken. Voeg nu de rode kool, het sinaasappelsap, sap van de andere citroen, de geraspte appel en gezeefde cranberry toe. Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur zo'n drie kwartier garen. Roer tijdens het garen af en toe goed door elkaar. Proef en breng nogmaals op smaak met een snufje peper, zout of suiker. Warm opdienen en ook uitstekend geschikt om in te vriezen.

Bron

Bjorn Freitag (een Michelinster)

Serveertip

Geweldig met kerst, bij gevogelte, wild, rood vlees en bij stoofvlees. Ook na kerst lekker!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Fressnapf avatar
Fressnapf

Doorsturen

Home Recepten