1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Franse keuken
  5. Taart
  6. Honingmousse taart met gekarameliseerde peer

Honingmousse taart met gekarameliseerde peer

Door: ecureuil

  • Frans, Nagerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 11-12-2014

Ingrediënten 8 personen


PEREN: 400 g nog een beetje harde peren, 15 g boter, 100 g suiker
BODEM: 3 eiwitten (ik had vrij kleine eieren), 50 g suiker, 100 g poedersuiker, 80 g gemalen amandelen (amandelpoeder), 20 g meel
MOUSSE: 200 ml volle melk, 100 g honing,4 eidooiers, 10 g suiker, 4 blaadjes gelatine, 200 ml slagroom
DECOR: amandelschaafsel


Verder heb je nodig


Springvorm 24 cm

Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer
Honingmousse taart met gekarameliseerde peer

Heerlijk luchtige, feestelijke taart met een heel speciale amandelbodem, die ook voor andere taarten te gebruiken is.
Je kunt ook alleen de mousse en de peren maken en dit in glazen serveren.
De taart is prima de dag van te voren te maken en is zelfs na 2 dagen nog heerlijk!
Pas op: de mousse moet 4 à 5 uur opstijven in de koelkast!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

BODEM: Warm de oven voor, 180° C, hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Klop de eiwitten met de suiker zeer stijf. Meng in en kom poedersuiker, amandelen en meel, zorg dat er geen klontjes zijn (eventueel zeef gebruiken). Spatel nu dit droge mengsel door de eiwitten en schep het geheel in de springvorm, gladstrijken en ongeveer  15 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Af laten koelen ,rand losmaken met een mes, springvorm openen en bakpapier verwijderen.
Bodem ondersteboven terugleggen in de springvorm.
DECOR: rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan
PEREN: peren schillen en in kleine blokjes snijden. Boter zachtjes laten smelten in een koekenpan, suiker en peren erbij  en bij middelmatige warmte het geheel laten karameliseren. Peren afgieten boven een kom, KARAMELSAP BEWAREN!!
MOUSSE: Laat de gelatine weken in KOUD water. Klop de dooiers met de suiker licht en schuimig in een flinke kom. Breng de melk met de honing aan de kook  in een pan met dikke bodem (of in de magnetron).
Giet nu al kloppend met een mixer de kokende melk beetje bij beetje bij de dooiers. Doe het geheel terug in de pan en breng aan de kook, nu meteen van het vuur halen. ( kan ook weer in een magnetronschaal) Voeg al kloppend met een mixer de uitgeknepen gelatine toe.
Zet de pan in een bak koud water (met ijs of een koelelement  als je haast hebt) om af te koelen tot je ziet dat het wat dikker begint te worden.
Klop de slagroom stijf en spatel door het afgekoelde mengsel.
Schenk de helft van de mousse op de bodem in de springvorm, verdeel de peren erover en eindig met de ander helft van de mousse.  Verdeel het amandelschaafsel over de taart. Zet 4 à 5 uur in de koelkast om op te stijven.

Serveertip

Vlak voor het serveren warm je het karamelvocht van de peren een beetje op,  zodat het weer vloeibaar wordt en schenk je het in een klein (koffiemelk)kannetje. Op de bordjes schenk je wat karamel zigzag over de taart en je zet het kannetje op tafel voor wie nog meer wil.( Bij mij ging het helemaal leeg).

Bron

Aangepast recept van een franse site



Reacties (16)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ecureuil
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top