1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Kalkoen
  5. Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

Door: biggreenegg

  • , Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 08-12-2014

Ingrediënten 4 personen


1 kalkoen à 2½ kg
1 verse truffel
5 dunne plakken vetspek

Voor de vulling
100 g gele cantharellen
2 banaansjalotten
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
½ el plantaardige olie
5 g citroenrasp
50 g panko (Japans broodkruim)
1 ei
300 g varkensgehakt


Verder heb je nodig


Cast Iron Grid
Round Drip Pan 
Cast Iron Grid Lifter
convEGGtor
Flat Baking Stone
The Pitt Mitt BBQ Glove
Cast Iron Dutch Oven
Instand Read Digital Thermometer

Gevulde kalkoen
Gevulde kalkoen
Gevulde kalkoen
Gevulde kalkoen

December staat ieder jaar weer in het teken van gezelligheid, van samen aan tafel genieten van de lekkerste zelfgemaakte lekkernijen. Maak er met deze gevulde kalkoen en smaakvolle bijgerechten van de Big Green Egg één groot feest van. De bijgerechten kunt u allemaal van tevoren bereiden. Geniet samen van een aperitief en als de kalkoen eenmaal gaar is kan het feest beginnen! 

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voorbereiding:
Maak eerst de vulling: Was de cantharellen en dep ze goed droog met een schone theedoek. Halveer eventuele grotere exemplaren. Pel en snipper de sjalotten en 1 teentje knoflook. Ris de blaadjes van 1 takje tijm en de naaldjes van 1 takje rozemarijn en hak fijn.
Verwarm de olie in een Koekenpan op het fornuis. Voeg de cantharellen, sjalotten en fijngehakte knoflook en kruiden toe en bak in enkele minuten zacht. Schep in een bakje, laat iets afkoelen en laat volledig afkoelen in de koelkast.
Neem intussen de kalkoen uit de koelkast en haal voorzichtig een lepel tussen de borstfilets en de huid door zodat de huid loskomt. Schaaf de truffel in dunne plakjes en verdeel ze tussen het vlees en de huid. U kunt dit eventueel een dag van tevoren doen, de smaak van de truffel trekt dan goed in het vlees.
Kneed het afgekoelde cantharellenmengsel, met de citroenrasp, panko, het ei en peper en zout naar smaak, door het gehakt en doe in een spuitzak. Knip er een flinke punt af en vul de holte van de kalkoen met het gehaktmengsel.
Beleg de kalkoen met de plakken vetspek en bind op met slagerstouw. Wikkel de kalkoen in vershoudfolie en bewaar tot bereiding in de koelkast.

Bereiding:
Neem de kalkoen ca. 60 minuten voor bereiding uit de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen. Neem intussen de Flat Baking Stone met The Pitt Mitt BBQ Glove van het rooster en laat op een veilige plaats afkoelen. Sluit de margrietschijf, eventueel in combinatie met de luchtschuif, iets zodat de temperatuur van de Big Green Egg uitkomt op 140 °C.

Pel het tweede teentje knoflook en leg samen met de overige tijm en rozemarijn in een Round Drip Pan. Til de Cast Iron Grid met de Cast Iron Grid Lifter uit de EGG, zet de Round Drip Pan op de convEGGtor en schenk een laagje water in de Drip Pan. Leg de Cast Iron Grid terug en leg de kalkoen op het rooster. Sluit de deksel en laat de kalkoen 70 minuten garen. Bereid intussen alvast de tuttifrutti.
Neem de kalkoen uit de EGG en verwijder het vetspek voorzichtig zodat het vel straks lekker krokant wordt. Leg de kalkoen terug, sluit de deksel en gaar ca. 30 minuten langer tot een kerntemperatuur van 65 °C is bereikt. Controleer deze door de pen van de Instand Read Digital Thermometer tot in de kern van het dijbeen te steken. Leg de kalkoen op een schaal en laat onder aluminiumfolie 15 minuten rusten. Warm intussen, voor serveren, alle bijgerechten op. Dit kan op de Flat Baking Stone in de Big Green Egg, in verband met de capaciteit, in combinatie met de oven. Het heerlijke smaakaccent van de Big Green Egg hebben de gerechten tijdens de bereiding al gekregen.



Deel dit recept

Reacties (0)



Volgen
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top