Gebakken aardperen van Jamie Oliver
- Wereld, Bijgerecht
- 30-60 min.
Aardperen is een van de vergeten groenten die je tegenwoordig weer vaker op het toneel ziet verschijnen. Andere namen die weleens worden gebruikt zijn; topinamboer, Jeruzalemartisjok of knolzonnebloem. Ik had ze eerlijk gezegd nog nooit gehad en ik wilde ze wel eens een keertje proberen.
Thuis ben ik mijn kookboeken ingedoken en daar heb ik dit recept gevonden in een kookboek van Jamie Oliver (The naked chef is terug).
Ik moet zeggen dat door de bereiding erg eenvoudig is en dat het de smaak van de aardpeer goed doet uitkomen. Mede dankzij het feit dat er weinig toeters en bellen aan het gerecht te pas komen.
Een aanrader dus en ik vond het een leuke en lekkere kennismaking met de aardpeer.
TIP: In dit recept behouden de aardperen nog een beetje een "bite" en dat vind ikzelf het lekkerste. Mensen die meer houden van groenten die goed gaar zijn kunnen de aardperen beter van te voren even voorkoken. (Bedankt voor deze tip bij mijn reacties).
Ingrediënten 4 recipe.people
1 kg aardperen2 handen vol vers broodkruim
3 handen vol vers geraspte Parmezaanse kaas
3 dl crème fraiche (of room)
2 tenen knoflook
sap van 1 citroen
1 handvol verse tijm (blaadjes)
zout en zwarte peper uit de molen
olijfolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 514,91 kcal |
Koolhydraten | 61,19 g |
Eiwitten | 18,60 g |
Vetten | 21,27 g |
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Schil de aardperen en snij ze in plakjes.
Meng in een kom de room, het citroensap, de knoflook, de helft van de tijm en het grootste deel van de Parmezaanse kaas en breng het op smaak met zout en peper.
Meng nu de plakjes aardpeer erdoor en roer het geheel nog eens goed door. Schep het mengsel over in de Ovenschaal.
Meng de broodkruimels met de rest van de tijm en Parmezaanse kaas, en wat peper en zout.
Strooi de gekruide broodkruimels over de aardperen en sprenkel er een beetje olijfolie over.
Bak de aardperen ongeveer 30 min. in de oven of tot ze zacht zijn en broodkruimels mooi goudbruin van kleur zijn.
Bron
Jamie Oliver (The naked chef is terug)
Serveertip
Gebakken aardappeltjes en beenham. Zie foto.