Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 03-12-2014
  • Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

  • Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

  • Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

  • Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

    Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

Als het zo koud is eten we graag stamppotten of ovenschotels. De verwarmen je.
Ik had nog spruitjes, spekreepjes en paddenstoelen in de koelkast en wilde weer eens iets anders. Maar wel een ovenschotel. Deze keer zonder kaas.
Om de spruitjes toch weer een andere smaak te geven heb ik pittige mosterd met creme fraiche door elkaar geroerd en dit door de spruitjes gemengd. In één woord VERRUKKELIJK,
Echt een ovenschotel om nog eens te maken.
De  aardappelschijfjes bovenop heb ik deze keer niet met kaas bestrooid, maar wat ingevet met gesmolten boter. Heerlijk!

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
500 gram spruitjes
400 gram aardappelschijfjes (ik heb ze zelf voorgekookt)
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram reepjes mager rookspek
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
plm. 125 gram champignons
1 flinke theelepel pittige mosterd
1 theelepel honing
(ik heb in plaats van de pittige mosterd en de honing Amerikaanse mosterd gebruikt, waar de honing al in zit)
100 ml crème fraîche
peper, zout
2 theelepels gedroogde tijmblaadjes
10 gram gesmolten roomboter
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan voor spruitjes en aardappelen
koekenpan
ovenschaal

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon. Kook ze beetgaar (afhankelijk van de grootte van de spruitjes plm. 7 minuten) in water met zout. Laat goed uitlekken
Schil de aardappelen. Snij ze in plakjes van 1/2 cm. Kook ze in plm. 5 minuten beetgaar in water met zout. Laat goed uitlekken.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de champignons schoon. Snij ze in plakjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in de koekenpan.
Bak hierin de spekreepjes knapperig.
Voeg uisnippers en knoflook hieraan toe. Bak deze glazig.
Voeg de champignonplakjes toe en bak even mee (moeten beetgaar blijven).
Kruid het geheel met peper en tijm.

Roer de spek/champignon-massa door de spruitjes.
Roer de mosterd, honing en creme fraîche door elkaar.
Roer dit door  spruitjes.

Doe de spruitjes in de ovenschaal.
Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs over de spruitjes
Vet de plakjes in met de inmiddels gesmolten boter.

Zet de schaal plm. 15 - 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Is alles nog warm dan kun je de ovenschaal ook even onder de ovengrill plaatsen.

Serveertip

In plaats van zelf gekookte aardappelschijfjes kun je natuurlijk ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken.
Geraspte kaas over de aardappelplakjes zal ook heel lekker zijn.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 27-10-2016

Bedankt Agnes voor je reactie en de foto bij mijn recept. Echt leuk om te horen en te zien. Groetjes, Petra

ggiea avatar
ggiea 26-10-2016

Vandaag gemaakt en het is een blijvertje hier, was erg lekker. Ik had er wat geraspte kaas over gestrooid.

pwiggers avatar
pwiggers 07-02-2016

Leuk om te horen honey1972.

Honey1972 avatar
Honey1972 07-02-2016

Een overheerlijk recept, wordt zeer gewaardeerd hier aan tafel!

Honey1972 avatar
Honey1972 09-12-2015

Heel erg lekker, werd hier zeer gewaardeerd

h_buizer avatar
h_buizer 25-05-2015

Ik heb dit recept nu 3 keer gemaakt en hij het is een blijvertje hoor! Lekker en niet moeilijk. Gr. Henny

pwiggers avatar
pwiggers 24-03-2015

Melding van anbama: Hallo Petra, Ik was op zoek naar een recept voor een appelkruimeltaart en kwam zo op jouw pagina terecht en dus ook bij jouw recepten. Ik heb het recept gemaakt met spruitjes en mosterd en kreeg onverwacht gasten. Het smaakte heerlijk! Ik ben zelf gek op de duitse keuken , zo smakelijk! groeten Annemiek

souvlaki avatar
souvlaki 15-01-2015

We hebben gisteren hiervan gesmuld! Men wilde meteen het recept hebben. bedankt Petra, het was heerlijk!! groeten Souvlaki

ruthbrock avatar
ruthbrock 23-12-2014

hoi Petra. Gisteren dit recept gemaakt (met voorgekookte aardappel schijfjes). Was erg lekker. Na het bakken nog 3 min op de hoogste stand onder de grill gezet voor een lekker bruin korstje. Wordt vaker gemaakt. Groetjes Ruth en fijne dagen

molenmeisje avatar
molenmeisje 23-12-2014

Met zelfgemaakte aardappelblokjes lukte het ook zoals je op mijn foto ziet. groetjes Hanneke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten