1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 03-12-2014

Ingrediënten 2 personen


500 gram spruitjes
400 gram aardappelschijfjes (ik heb ze zelf voorgekookt)
1 eetlepel zonnebloemolie
100 gram reepjes mager rookspek
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
plm. 125 gram champignons
1 flinke theelepel pittige mosterd
1 theelepel honing
(ik heb in plaats van de pittige mosterd en de honing Amerikaanse mosterd gebruikt, waar de honing al in zit)
100 ml crème fraîche
peper, zout
2 theelepels gedroogde tijmblaadjes
10 gram gesmolten roomboter


Verder heb je nodig


Pan voor spruitjes en aardappelen
koekenpan
ovenschaal

Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

heerlijke ovenschotel, gemaakt door Agnes

heerlijke ovenschotel, gemaakt door Agnes
Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom
Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom
Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom
Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom
Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom
Mmm..Ovenschotel spruitjes, spek, champignons en mosterdroom

Als het zo koud is eten we graag stamppotten of ovenschotels. De verwarmen je.
Ik had nog spruitjes, spekreepjes en paddenstoelen in de koelkast en wilde weer eens iets anders. Maar wel een ovenschotel. Deze keer zonder kaas.
Om de spruitjes toch weer een andere smaak te geven heb ik pittige mosterd met creme fraiche door elkaar geroerd en dit door de spruitjes gemengd. In één woord VERRUKKELIJK,
Echt een ovenschotel om nog eens te maken.
De  aardappelschijfjes bovenop heb ik deze keer niet met kaas bestrooid, maar wat ingevet met gesmolten boter. Heerlijk!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon. Kook ze beetgaar (afhankelijk van de grootte van de spruitjes plm. 7 minuten) in water met zout. Laat goed uitlekken
Schil de aardappelen. Snij ze in plakjes van 1/2 cm. Kook ze in plm. 5 minuten beetgaar in water met zout. Laat goed uitlekken.
Pel en snipper de ui en de knoflook.
Maak de champignons schoon. Snij ze in plakjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in de koekenpan.
Bak hierin de spekreepjes knapperig.
Voeg uisnippers en knoflook hieraan toe. Bak deze glazig.
Voeg de champignonplakjes toe en bak even mee (moeten beetgaar blijven).
Kruid het geheel met peper en tijm.

Roer de spek/champignon-massa door de spruitjes.
Roer de mosterd, honing en creme fraîche door elkaar.
Roer dit door  spruitjes.

Doe de spruitjes in de ovenschaal.
Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs over de spruitjes
Vet de plakjes in met de inmiddels gesmolten boter.

Zet de schaal plm. 15 - 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Is alles nog warm dan kun je de ovenschaal ook even onder de ovengrill plaatsen.

Serveertip

In plaats van zelf gekookte aardappelschijfjes kun je natuurlijk ook voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken.
Geraspte kaas over de aardappelplakjes zal ook heel lekker zijn.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (18)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top