Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

  • Europees, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 02-12-2014
  • Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

    Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

    Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

  • Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

    Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

    Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

Deze heerlijke ovenschotel heb ik zelf ontwikkeld. Hij heeft alles voor de donkere, koude dagen en zit bomvol gezond en smaak. Het lijkt op sheperds pie, maar ook een beetje op jachtschotel, maar zijn het niet. Bruine bonen, spek, mager rundergehakt, paprika, tomaat, uien, prei en paddenstoelen. Onder het dakje aardappelpuree gegratineerd met kaas vormen alle ingrediënten samen een ware smaakexplosie. Hij is niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Mmmm Smullen in de herfst en in de winter.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 grote licht kruimige aardappels
2 flinke vleestomaten
1 groene, rode en gele paprika
1 stengeltje prei
2 grote uien
1 half bakje champignons (125 gr)
2 teentjes knoflook
1 grote pot bruine bonen (HAK)
Stukje (200 gr) mager gerookt ontbijtspek
300 gr mager rundergehakt
Olijfolie
Scheutje slagroom (light)
100 ml kippenbouillon
1 zakje oude geraspte kaas
3 tl paprikapoeder Jonnie Boer
0,5 tl dragon
1 el fijn gesnipperde peterselie
Halve tl komijn
Snufje nootmuskaat
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Klein scheutje worchestersaus
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal, wok of hapjespan, staafmixer

Bereidingswijze

Schil en was de aardappels, snijd ze in stukjes en kook gaar in zout water. Giet af en pureer met de staafmixer. Voeg slagroom light toe tot het er lekker romig uitziet en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat staan. Alle paprika in blokjes snijden, tomaten, kern verwijderen en fijn snijden, uien en prei in halve ringen snijden, champignons in plakjes en knoflook persen. Het stukje gerookt ontbijtspek in niet te kleine blokken snijden. Neem dan een grote wok of hapjespan, doe er wat olijfolie in en bak spekjes eerst goed uit. Doe dit en het snijden tijdens aardappels koken om tijd te besparen. Voeg dan rundergehakt toe, bak mee en blus af met de bouillon. Roerbak dan beetje bij beetje de groenten mee tot ze glazig zijn en voeg als laatste de bruine bonen toe. Breng dit op smaak met de specerijen, paprikapoeder, dragon, komijn en peper en zout. Maak hem nu lekker pittig door een klein scheutje worchestersaus toe te voegen, maar hoeft niet. Neem een ovenschaal, schep het mengsel erin en dek het netjes en gelijkmatig af met de romige aardappelpuree. Bestrooi de bovenlaag met de geraspte kaas. Zet de schaal nu op 180 graden in de oven en bak nog 25 tot 30 minuten tot de bovenlaag mooi goudbruin en krokant is en garneer met wat heel fijn gesnipperde peterselie.. Uitnemen, op de tafel zetten en opscheppen. Eet smakelijk! Kooktip: vervang de bruine bonen ook eens door capucijners.

Serveertip

Lekker met een beetje frisse groene salade en een mooi glas stevige rode wijn.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Odasteggink1953 avatar
Odasteggink1953 11-02-2021

Heerlijk recept, mooie smaken bij elkaar!

joyce1969 avatar
joyce1969 25-05-2016

Gisteren gemaakt en heerlijk van gegeten. Komt vaker op tafel.

Gerardus106 avatar
Gerardus106 22-01-2016

Heerlijk! En een prima manier om restanten in de koelkast, zoals champignons en prei en paprika, op te ruimen.

suzanneuit71 avatar
suzanneuit71 04-11-2015

Vorig jaar al lekker en nu weer, mjammie!!

Cecileg avatar
Cecileg 13-03-2015

Vorige week gemaakt Alex! Het was heerlijk en ik ga dit zeker vaker maken. Ik had aardappelpuree apart gemaakt. Van de bonenschotel was nog zoveel over dat ik het in de diepvries heb gedaan voor een makkelijke (lees luie) dag. Lieve groet Cecile

moniquek1 avatar
moniquek1 03-03-2015

Heb je ovenschotel vandaag gemaakt want me broer kwam hier eten. we vonden het beiden heerlijk gr monique

tako avatar
tako 11-01-2015

Vanavond deze ovenschotel gegeten, wij vonden hem heerlijk. Die verschillende smaken bij elkaar waren fantastisch. Bedankt.

Purrie avatar
Purrie 07-01-2015

ik ga deze ook gauw eens maken, zag dit recept net pas, mjammie... Dank Alex!

marikag avatar
marikag 26-12-2014

Lijkt me heerlijk, binnenkort ga ik dit maken. En ja, de aardappels kan je beter niet met de staafmixer pureren.

fambol1 avatar
fambol1 10-12-2014

Vanavond gemaakt, heerlijk! Bedankt voor dit recept!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten