1. Home
  2. Recepten
  3. Europese keuken
  4. Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

Door: Fressnapf

  • Europees, Ovenschotel
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 02-12-2014

Ingrediënten 4 personen


4 grote licht kruimige aardappels
2 flinke vleestomaten
1 groene, rode en gele paprika
1 stengeltje prei
2 grote uien
1 half bakje champignons (125 gr)
2 teentjes knoflook
1 grote pot bruine bonen (HAK)
Stukje (200 gr) mager gerookt ontbijtspek
300 gr mager rundergehakt
Olijfolie
Scheutje slagroom (light)
100 ml kippenbouillon
1 zakje oude geraspte kaas
3 tl paprikapoeder Jonnie Boer
0,5 tl dragon
1 el fijn gesnipperde peterselie
Halve tl komijn
Snufje nootmuskaat
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Klein scheutje worchestersaus


Verder heb je nodig


Ovenschaal, wok of hapjespan, staafmixer

Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak
Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak
Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak
Supergezonde winterse ovenschotel bomvol smaak

Deze heerlijke ovenschotel heb ik zelf ontwikkeld. Hij heeft alles voor de donkere, koude dagen en zit bomvol gezond en smaak. Het lijkt op sheperds pie, maar ook een beetje op jachtschotel, maar zijn het niet. Bruine bonen, spek, mager rundergehakt, paprika, tomaat, uien, prei en paddenstoelen. Onder het dakje aardappelpuree gegratineerd met kaas vormen alle ingrediënten samen een ware smaakexplosie. Hij is niet alleen lekker, maar ook erg gezond! Mmmm Smullen in de herfst en in de winter.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Schil en was de aardappels, snijd ze in stukjes en kook gaar in zout water. Giet af en pureer met de staafmixer. Voeg slagroom light toe tot het er lekker romig uitziet en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en laat staan. Alle paprika in blokjes snijden, tomaten, kern verwijderen en fijn snijden, uien en prei in halve ringen snijden, champignons in plakjes en knoflook persen. Het stukje gerookt ontbijtspek in niet te kleine blokken snijden. Neem dan een grote wok of hapjespan, doe er wat olijfolie in en bak spekjes eerst goed uit. Doe dit en het snijden tijdens aardappels koken om tijd te besparen. Voeg dan rundergehakt toe, bak mee en blus af met de bouillon. Roerbak dan beetje bij beetje de groenten mee tot ze glazig zijn en voeg als laatste de bruine bonen toe. Breng dit op smaak met de specerijen, paprikapoeder, dragon, komijn en peper en zout. Maak hem nu lekker pittig door een klein scheutje worchestersaus toe te voegen, maar hoeft niet. Neem een ovenschaal, schep het mengsel erin en dek het netjes en gelijkmatig af met de romige aardappelpuree. Bestrooi de bovenlaag met de geraspte kaas. Zet de schaal nu op 180 graden in de oven en bak nog 25 tot 30 minuten tot de bovenlaag mooi goudbruin en krokant is en garneer met wat heel fijn gesnipperde peterselie.. Uitnemen, op de tafel zetten en opscheppen. Eet smakelijk! Kooktip: vervang de bruine bonen ook eens door capucijners.

Serveertip

Lekker met een beetje frisse groene salade en een mooi glas stevige rode wijn.



Deel dit recept

Reacties (14)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Fressnapf
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top