Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 01-12-2014
  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

  • Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

    Ovenschotel met rode spitskool en studentenhaver

De rode spitskool is, hoe kan het ook anders, een kruising tussen een gewone spitskool en een rode kool. De kleur heeft hij natuurlijk van een rode kool maar de zachte smaak komt van een spitskool.
Toen ik deze in de winkel zag liggen vond ik het leuk om er ook eens een keer iets mee te maken.  Het grappige van deze rode spitskool is dat wanneer je het aan het eten bent je toch verrast wordt door de zachte smaak van de spitskool terwijl de kleur je iets anders doet vermoeden.
Ik heb de schotel zo samengesteld dat je niet alleen deze rode spitskool maar ook gewone spitskool of rode kool kunt gebruiken. Een universeel recept dus. 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen

1 rode spitskool
500 gram (runder)gehakt
2 uien
2 appels (bv. Jonagold)
1 el bruine basterdsuiker
1 tl kaneelpoeder
200 gram studentenhaver
1 ½ kilo kruimige aardappelen (of de hoeveelheid die je zelf denkt nodig te hebben)
200 ml crème fraiche
200 gram geraspte oude kaas
2 sneetjes witbrood (voor broodkruim)
zout en zwarte peper
vloeibare braadboter (met olijfolie)
1 (of 2) runderbouillontabletten
olijfolie

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Voorbereiding:

Snij de kool zo dun mogelijk.
Snij de uien in kleine blokjes en de appels in grotere blokjes.
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Maak de sneetjes witbrood tot broodkruim, gebruik eventueel een blender  

Bereiding:

Verhit de braadboter in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Doe de kool erbij en wok het geheel ongeveer 10 minuten.
Bak intussen de appelblokjes met de suiker en kaneel.
Voeg de appelblokjes en de studentenhaver toe aan het gehakt/kool mengsel.
Maak intussen puree van de aardappelen en voeg er crème fraiche, en peper en zout aan toe (eventueel ook een beetje nootmuskaat)
Vul dan een ovenschaal eerst met gewokte mengsel.
Doe er de puree overheen.
En als laatste een mengsel van kaas, broodkruim met peper en zout naar smaak.
Sprenkel er nog een beetje olijfolie overheen.
Zet deze schaal 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. 





 

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 01-12-2014

@ Cecile (en anderen) Ik heb die rode spitskool bij de Lidl gekocht. Maar volgens mij hebben ze die bij de Jumbo ook. Succes en groetjes van Wilmie _O_

Lammy1954 avatar
Lammy1954 01-12-2014

😜😜

Cecileg avatar
Cecileg 01-12-2014

En nu nog even zoeken waar ik rode spitskool kan krijgen. Lieve groet Cecile

Lammy1954 avatar
Lammy1954 01-12-2014

Lijkt me erg lekker!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten