Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Engels, Soep
  • 30-60 min.
  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

  • Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

    Fluweelzachte soep van prei en aardappels

Een tijd geleden won ik het  Keukendagboek van Nigel Slater bij smulweb.  Ik was er super blij mee want Nigel Slater is voor mij de meest relaxte kok die ik ooit heb zien koken.
Het recept wat hier staat is uit dat keukendagboek en het is super lekker! Het  klinkt wat vreemd omdat Nigel er korsten van Parmezaanse kaas in gebruikt. Ik was heel nieuwsgierig naar de smaak en die was echt Super lekker.  
De korst van Parmezaanse kaas is een natuurlijke korst, dus geen andere kaaskorst is geschikt om mee te koken! Boen de korst van de Parmezaanse kaas eerst goed af voordat je ze in de soep gebruikt. Als je ze niet gelijk gebruikt vries ze dan na het afboenen in dan zijn ze klaar voor gebruik. Van nu af aan gooi ik nooit meer de korsten van mijn Parmezaanse kaas weg.  ;)
Gevonden op internet over koken met Parmezaanse korst. De smaak die je zo'n parmezaankorst aan een gerecht geeft noemt men ook wel Umami. De vijfde smaak. We kennen de smaken zout, zoet, zuur en bitter. De vijfde smaak die we kennen is Umami.
Ik heb de ingrediënten iets aangepast, in het boek staat dat het voor 6 personen is, bij ons was deze hoeveelheid voldoende voor 4 personen en ik heb (zelfgetrokken) kippenbouillon gebruikt en het geschikt voor vegetariers als je groente of kruidenbouillon gebruikt. 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1.  3 flinke dikke preien.
2.  Ongeveer 40 g boter.
3.  3 middelgrote aardappelen.
4.  2 grote korsten (of  meerdere kleine) van Parmezaanse kaas.
5.  1,5 liter bouillon (groente of kippen).
6.  Flinke hand peterselie ( niet al te fijn gesneden)
7. Ongeveer 6 el Parmezaanse kaas.
8. Zout/Peper
Aantekening; mocht er een reclame verschijnen van de bonen van Hak klik dan op het kruisje. Ik heb geen aandelen in Hak dus de TIP met het advies om de bonen van Hak te te kopen komt niet van mij maar van Smulweb.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan met  een stevige bodem. Rasp. Mes. vergiet. Blender.  

Bereidingswijze

1. Preien schoonmaken, in dunne ringen snijden en wassen.
2. Boter smelten in de pan.
3. Als boter gesmolten is (dus niet bruin laten worden) de prei toevoegen, deksel op de pan.
4. Prei smoren op een laag vuurtje, af en toe omscheppen, deksel terug op de pan.
5. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in blokjes.
6. Doe de blokjes aardappel bij de gesmoorde prei en laat ze een minuut of vijf koken voor je de      kaaskorsten in de pan doet en de bouillon toevoegt.
7. Voeg bouillon en kaaskorsten toe.
8. Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe.
9. Zet de pan op een laag vuurtje zet het deksel wat schuin en laat de soep een 40 tot 50 minuten pruttelen.
10. Verwijder de kaaskorsten uit de soep, schraap zoveel mogelijk de kaas eraf en doe dat terug in de pan.
11.  Doe de peterselieblaadjes erbij en pureer de soep in de blender glad.
12. Proef of er voldoende zout en peper in zit en voeg zo nodig toe.
13. Giet de soep in de pan en breng hem aan de kook.
14. Serveer de soep gloeiend heet met de geraspte parmezaan. Ik heb er nog wat extra peterselie over gestrooid. 
15. Eet smakelijk. 

Bron

Nigel Slater keukendagboek

Serveertip

Kijk eens op http://www.culinette.nl/de-korst-van-parmezaanse-kaas-en-umami/
daar kan je lezen over koken met Parmezaanse korst. 


 

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

alidada avatar
alidada

Doorsturen

Home Recepten