Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 24-11-2014
  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

  • Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

    Bourgondisch pannetje met malse varkenshaas

Dit heb ik gemaakt omdat ik heel erg van pruttelpotjes en pannetjes hou. Meestal zijn dat stoofjes met rundvlees, maar deze keer wilde ik eens een keer iets met varkenshaas maken. Het voordeel van dit pannetje is dat het veel sneller klaar is omdat de varkenshaas een hele korte bereidingstijd nodig heeft. Als je de stukjes varkenshaas heel eventjes dichtschroeit en aanbakt blijft het heerlijk mals en zelfs nog een tikkeltje rosé als je het later weer aan de saus toevoegt. Doe dit echt pas op het laatste moment maar geef het nog wel de kans om even goed door te laten warmen. 

N.B.: Dit recept staat op nr. 2 in de Top 5 van de Smulweb Kerstklassiekers (Smulwebmagazine Kersteditie 2020)

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
750 gr varkenshaas (of kophaasjes)
250 gr (licht) gerookte spekreepjes
4 sjalotten
400 gr champignons
200 ml culinaire room (of kook room)
2 tenen knoflook
1 klein blikje tomatenpuree 
1 el Provencaalse kruiden
2 tot 3 glazen rode wijn (bv Pinot Noir, Cote du Rhône)
1 borrelglaasje cognac (evt. Vieux)
braadboter
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Voorbereiding:

Snij de varkenshaas in grove stukken.
Pel de sjalotten en snij ze in halve manen,
Veeg de champignons schoon (nooit wassen) en snij ze in vieren.
Pel de knoflook plet, en hak fijn.

Bereiding:

Verhit de braadboter en bak hierin kort (ongeveer 5 minuutjes) de stukjes varkenshaas aan alle kanten bruin, bestrooi met peper en weinig zout (de spekreepjes geven al een zoute smaak).
Haal ze uit de pan en bewaar ze tot de saus klaar is.
Bak de spekreepjes en voeg de knoflook, sjalotten en de Provençaalse kruiden toe.
Voeg daarna eerst de champignons en daarna de tomatenpuree, rode wijn en de cognac toe.
Laat dit geheel een kwartiertje sudderen en voeg dan de room toe.
Voeg als laatste de varkenshaas toe en laat dit nog eventjes goed doorwarmen. De varkenshaas blijft zodoende supermals.
Je kunt eventueel met een beetje peterselie garneren.

Serveertip

Serveer er dezelfde rode wijn (Pinot Noir of Cote du Rhône) bij die je ook in het gerecht verwerkt hebt. Ik had hier gebakken aardappeltjes en gebakken witlof bij. 

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 27-07-2016

@kaasmeisje_01 Hier staat het nog steeds regelmatig op tafel ;) Laat maar een keer horen of jij het ook lekker vond. Groetjes van Wilmie _O_

kaasmeisje_01 avatar
kaasmeisje_01 26-07-2016

Lijkt me heerlijk! Ik heb het recept bewaard! 😋

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 27-03-2016

@betsies Ik zou er ook voor kiezen 2 aparte gerechten te maken. Zou jammer zijn als het tegen zou vallen. Zeker als je eters krijgt zou ik geen risico lopen. Succes ermee en groetjes van Wilmie _O_

betsies avatar
betsies 25-03-2016

spezatino bedoelde ik , ik maak dus 2 gerechten

betsies avatar
betsies 25-03-2016

maar doe het toch maar alleen met varkenshaas leek me eerst apart om beide te doen maar durf het niet aan

betsies avatar
betsies 25-03-2016

ik had eerst en varkenshaasje , en kipdijvees gemengd willen doen , al moet denk ik het kipdijvlees wel langer sudderen wegens lekker door trokken mals , maar durf het niet aan krijg eters stel dat het dan niet lekker gemengd is , doe dat met gebakken aardappeltjes , maak ook spezatini als ik het goed schrijf , varkenshaas met cognacsaus , en daar doe ik naturel spagetti bij

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 23-03-2016

@ betsies Ik tel voor 1 glas wijn altijd 150 ml. en bedoel hier ook wijnglazen. En met kipdijvlees zou best eens lekker kunnen zijn. Ik zal het zelf ook eens een keertje proberen. Groetjes van Wilmie _O_

betsies avatar
betsies 23-03-2016

kan ook met kipdijvlees lijkt me ook lekker , maar probeer het eerst met varkenshaas

betsies avatar
betsies 23-03-2016

je bedoelt wijnglazen met wijn of gewone

Delarosa avatar
Delarosa 11-04-2015

Bedoel natuurlijk voorbijgegaan, enthousiasme en een af en toe haperend toetsenbord... Of een borreltje teveel ;) Alvast een fijne zonnige zondag!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten