Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 18-11-2014
  • Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

    Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

    Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

  • Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

    Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

    Verrukkelijke gevulde varkenshaas met portpruimen en port-cognacsaus

Heerlijke malse varkenshaas (varkensoester of varkensfilet) gevuld met een in port geweekte pruim. Verpakt in Schwarwalder Schinken (rauwe ham). Overgoten met een heerlijke port-cognacsaus.
Onze gasten waren verrukt. Niet moeilijk te maken en een echt feestmaal.
De pruimen moeten minimaal 12 uur worden gemarineerd in de rode port.
Ook voor de Kerst een heerlijk recept. Goed voor te bereiden en niet moeilijk te maken.
De foto's zijn niet geweldig, maar als ik de varkenshaas weer maak zal ik er wat meer aandacht aan besteden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 varkenshaas van plm. 600 gram
150 gram heel dun gesneden Schwarzwalder Schinken (pittig gerookte rauwe ham)
peper, zout
gedroogde pruimen
20 gram boter
1 dl rode port
1/2 dl vieux of cognac
200 ml slagroom
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Gote koekenpan
ovenschaal

Bereidingswijze

Zet de pruimen een avond tevoren in de rode port.
Laat de pruimen uitlekken, Bewaar het marinadevocht (port).

Snij de varkenshaas in stukken van plm. 5 cm.
Maak in het midden van elke plak een snede. Duw hierin de gemarineerde pruim.
Pak de plakken varkenshaas zodanig in de rauwe ham dat de bovenkant vrij blijft en aan de onderzijde de vetrand van de ham terecht komt (zie foto).

Verwarm de oven voor op 100 graden. (niet meer!)
Verhit de boter in de koekenpan.
Bak hierin snel de varkenshaas rondom bruin. Begin bij de onderkant met de vetrand.
Leg de plakken varkenshaas in de ovenschaal.
Bewaar het bakvet !

Zet de ovenschaal met het vlees plm. 20 minuten in de voorverwarmde oven. De varkenshaas komt er dan precies goed uit. Nog een beetje rosé en niet droog.

Blus het bakvet af met de overgebleven rode port en de vieux of cognac.
Breng even aan de kook zodat het meeste alcohol verdwenen is.
Voeg de slagroom toe. Nog even doorkoken zodat de saus wat dikker worden.
Maak op smaak met peper en zout.

Giet wat saus over de varkensoesters en serveer de rest apart.

Serveertip

Wij hebben dit gegeten met een romige aardappelpuree en Gebakken-witlof-dat-is-lekker en
Mijn-favoriete-rodekool-is-die-zoals-mijn-moeder-die-maakte.
Maar andere groenten zoals doperwten, sperziebonen zijn er ook heel lekker bij.
En gebakken aardappelen zullen zeker ook smaken.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Anne1955 avatar
Anne1955 19-12-2021

gisteren voor een etentje gemaakt. Werkelijk heerlijk. Heel veel dank!

marliesvandeur avatar
marliesvandeur 04-01-2015

Heb dit met de kerst klaar gemaakt, en was verrukkelijk. Zeker een blijvertje !!!

marliesvandeur avatar
marliesvandeur 23-11-2014

Ik heb hem opgeslagen. Ga dit echt uitproberen. Het water loopt al in mijn mond

Lammy1954 avatar
Lammy1954 22-11-2014

Wat lijkt me dit heerlijk! Ga ik zeker eens maken. Groetjes Lammy

Purrie avatar
Purrie 21-11-2014

lijkt me heerlijk en inderdaad ook goed voor de Kerst... of die week hihi... ik ga het zeker doen! Hoop wel dat ik dat soort ham op de kop kan tikken, wie weet heeft de Lidl het hier in december. Dank!

inekevlaskamp avatar
inekevlaskamp 19-11-2014

Lijkt me een lekker recept,ook evt.voor de kerst.Heb het bewaard.Dank je wel.Gr.Ineke

jocucina avatar
jocucina 19-11-2014

Wat ziet het er heerlijk uit en ik proef het nu al. Heb het opgeslagen, maar maken doe ik zeker. Groetjes Joke

alidada avatar
alidada 18-11-2014

Dit lijkt mij een recept om van te smullen, makkelijk te maken en dat komt best goed van pas ;) Ik ga dit zeker een keer maken want het klinkt te aantrekkelijk! Ik bewaar het in mijn kookboek Vlees. De fotos zijn te bekijken hoo dus geen zorgen Petra. Groetjes, Louise

hermien_kg avatar
hermien_kg 18-11-2014

Dit lijkt me wel iets voor het kerstdiner. Ik heb je recept in mijn kookboek gezet en wie weet komt het van pas. Het ziet er in ieder geval heerlijk uit. Groetjes, Hermien

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten