Gastronomische bospaddenstoelensoep Herfst

  • Frans, Soep
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 18-11-2014
  • Gastronomische bospaddenstoelensoep Herfst

    Gastronomische bospaddenstoelensoep Herfst

    Gastronomische bospaddenstoelensoep Herfst

Een prachtig herfst soepje vol smaken met meerdere soorten champignons en cantharellen dat binnen 20 minuten klaar is. Ideaal voor het weekend want je knapt er, na een boswandeling, echt helemaal van op. Bovendien is dit een prachtig tussengerecht met de feestdagen. Voldoende voor precies een liter soep (4 kommen).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
50 gr roomboter
1 halve grote ui
1 stengel prei (alleen het witte)
1 takje tijm
Half bakje (125 gr) champignons en wat losse champignons.
60 gr bloem
800 ml paddenstoelen bouillon
Flinke scheut slagroom
2 el creme fraiche
100 gr cantharellen
125 gr kastanje champignons
Snufje vers gemalen zwarte Peper
Zeezout
1 el cognac of madeira
1 stengel bos ui (garnering)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
2 kookpannen, zeef, garde

Bereidingswijze

Snipper de ui en het wit van 1 stengel prei. Doe 50 gr roomboter in een pan en laat op matig vuur smelten. Fruit de groente in de boter aan en voeg de verse blaadjes van het takje tijm toe. Dit geeft allemaal smaak af. Snijd dan een half bakje champignons, een handje kastanje champignons en een paar cantharelen in dunne plakjes en fruit die 6 minuten mee. Het is immers bospaddenstoelensoep en ze geven smaak af. Doe er dan exact 60 gr bloem bij en roer goed door elkaar. Je krijgt nu een dikke brei, dit is de basis voor de binding (roux). Voeg dan precies 800 ml bospaddenstoelen bouillon toe van 2 tabletten en breng aan de kook. Laat 2 minuten pruttelen en zeef dit mengsel dan goed boven een andere pan. Het gebonden vocht zit nu in de pan, de rest blijft achter in de zeef en gooi je weg. Maak hem al roerend af door een flinke scheut slagroom toe te voegen en 2 el creme fraiche (zo wordt dat mengsel lekker fris). Snijd dan de overige champignons, de kastanje champignons en de cantharellen in dunne plakjes en voeg toe. Laat die even kort (enkele minuten) mee garen. Breng hem nu hoog op smaak met zout en vers gemalen peper. Voeg dan, om het heel lekker te maken, 1 el cognac of 1 el madeira toe en je hebt nu een mooie verse, restaurantwaardig, bospaddenstoelensoepje. Sier hem op met wat verse groene kruiden zoals verse bieslook, peterselie of fijn gesnipperde bos uitjes (zie eigen foto). Eet smakelijk.

Serveertip

Lekker met knapperig brood en een mooi glas stevige rode wijn.

Laatste reacties

magdas avatar
magdas 24-11-2014

Lijkt me heerlijk, heb het recept in mijn kookboek gezet.

Purrie avatar
Purrie 21-11-2014

mooi en lekker recept, dank Alex!

riawes avatar
riawes 18-11-2014

hoi alex.je mooie recept meegenomen. die staat binnenkort op tafel. groet ria

estherbakermans avatar
estherbakermans 18-11-2014

ik ga hem snel maken alex dank je gr esther

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten