Hasselbacks Potatis (Zweedse Hasselback aardappelen

  • Scandinavisch, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 16-11-2014
  • Hasselbacks Potatis (Zweedse Hasselback aardappelen

    Hasselbacks Potatis (Zweedse Hasselback aardappelen

    Hasselbacks Potatis (Zweedse Hasselback aardappelen

Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm (Zweden).
Het recept was vooral in de jaren '70 en '80 zeer populair in de Scandinavische landen.
Het is een erg gemakkelijk recept en je hebt er weinig omkijken naar.
De aardappels worden erg lekker krokant van buiten en zijn toch zacht en gaar van binnen.
De kruiden zorgen voor een heerlijke smaak.

Lees meer: 12x aardappels om je vingers bij af te likken

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
12 middelgrote vastkokende aardappelen
1 theelepel knoflookpasta (of 2 teentjes geperst)
zout en peper naar smaak
25 gram kruidenboter
25 gram boter
50 gr. geraspte parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 C.
schil de aardappelen, was ze en droog ze.
Leg de aardappelen in een diepe opscheplepel en snijd ze met een mes
(over de breedte) in, houd een afstand aan van circa 3 mm.

Verwarm de boter en de kruidenboter in een magnetron
en roer hierdoor de knoflook en peper/zout naar smaak.

Smeer dit met een kwastje over de ingesneden aardappelen.
Leg de aardappelen op een vel bakpapier op de bakplaat in de oven en bak ze bruin in ongeveer 1 uurtje.

Haal de bakplaat na steeds 20 min. even uit de oven en smeer ze dan nogmaals in met het botermengsel.

Strooi 10 min. voor de eindtijd de geraspte Parmezaanse kaas over de aardappels
en laat dit smelten en kleuren.
Als de aardappels bruin en knapperig van buiten zijn, kun je ze opdienen.

Bron

Met dank aan cucina-dimama.blogspot.nl

Serveertip

Lekker met een biefstuk, varkenshaas of gegrilde kip
en met verse groenten of een frisse salade.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jesse52 avatar
jesse52 12-11-2016

Bedankt voor je recept Willeke, ik ga het zeker uitproberen, het zal er ook nog heel leuk uit zien op een mooie schaal en denk dat ik dan de laatste 10 min. cheddar kaas erop leg. Nu nog even nadenken, vlees of vis i.i.g. een heerlijke rucolamix erbij. Wij gaan binnenkort smullen.

poebeerr avatar
poebeerr 11-11-2016

Lijkt me heerlijk. Bedankt voor je recept.

tassieonline avatar
tassieonline 19-08-2016

Ziet er goed uit zeg, ga ik zeker binnenkort proberen!

willeke_ avatar
willeke_ 26-11-2014

Dank je Irma voor je leuke reactie ! Groetjes Willeke.

irma770 avatar
irma770 22-11-2014

Heerlijk en eenvoudig.. Ook makkelijk met kruiden te variëren.. Zo is paprikapoeder mengen door het botergoedje ook erg lekker.. Of wat bieslook en dille erbij..

willeke_ avatar
willeke_ 20-11-2014

Jij ook bedankt voor het meenemen oncookingterms. Groetjes Willeke.

oncookingterms avatar
oncookingterms 19-11-2014

heel apart dit recept en toch zo eenvoudig dankje wel Willeke.groetjes oncookingterms

willeke_ avatar
willeke_ 19-11-2014

Inderdaad ! Ieder z`n smaak. Bedankt Duufke en Mick voor het meenemen . Groetjes Willeke.

1988duufke avatar
1988duufke 18-11-2014

Dankje ze staan in de oven, al heb ik meer knoflook gebruikt zodat het een soort knoflook aardappels zijn.. Maar ieder zn smaak toch? Bedankt!

mick72 avatar
mick72 18-11-2014

Maak ze regelmatig, echter ik kook ze eerst in bouillon. daarna in de oven!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten