Bulghursalade met granaatappel & geroosterde pompoen
- Goedkoop en snel, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Hoewel granaatappels inmiddels het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn granaatappels eigenlijk wel echt seizoensvruchten. In Turkije, Griekenland en Italië hangen granaatappelbomen in december bomvol met de glanzende ronde vruchten – het lijken wel kerstballen.
Bekende foodies als Nigella Lawson, Jamie Oliveren Yotam Ottolenghi pimpen hun gerecht maar al te graag op met deze fris-zure pitjes. Een handvol granaatappelpitjes uitgestrooid over een salade, een stukje gegrilde kip of een dun gesneden eendenborst heeft meteen iets feestelijks.
Ingrediënten 4 recipe.people
-300 gram (volkoren) bulghur
-Citroensap
-Olijfolie
-1 kleine flespompoen
-Milde olijfolie
-1 bakje granaatappelpitjes (of 1 granaatappel)
-1 bosje lente-ui
-1 bos platte peterselie
-75 gram pistachenootjes
Benodigdheden
OvenBereidingswijze
Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de zijkant van de verpakking. Meng de bulghur met een paar eetlepels citroensap en een flinke scheut frisgroene olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 °C.Halveer de flespompoen, verwijder zaadlijsten en snijd hem in dunne halve plakken, verdeel die over een bakplaat, bestrooi met zout, besprenkel met wat milde olijfolie en rooster ze goudbruin in ca. 10 minuten.
Snijd de lente-ui en peterselie fijn. Rooster de pistachenootjes goudbruin in de hete oven, laat ze afkoelen en hak ze grof.
Meng de bulghur met de pompoen, peterselie, lente-ui, pistachenootjes en granaatappelpitjes en breng goed op smaak met wat citroensap, olijfolie en zout.
Serveertip
De enige manier om de pitjes uit de appel te krijgen is kloppen. Halveer de granaatappel, leg hem met de snijkant naar beneden op je linkerhand, houd je linkerhand boven een grote kom en klop met een pollepel in de rechterhand met beleid op de harde schil. Net zo lang en net zo hard tot je alle pitjes eruit geklopt hebt.