Giouvetsi

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 15-11-2014
  • Giouvetsi

    Giouvetsi

    Giouvetsi

Giouvetsi is een echte Griekse klassieker. Het wordt (meestal) gemaakt met lamsvlees (maar het kan ook met rundvlees gemaakt worden) dat gestoofd wordt in een “Giouvetsi': een aardewerken pot. Omdat dit gerecht wel enige tijd moet stoven tot het gaar is, werd dit gerecht meestal op zon- en feestdagen klaargemaakt (als er wat meer tijd was). De Giouvetsi werd soms zelfs naar de plaatselijke bakker gebracht om in de broodoven te laten garen. Het lamsvlees, samen met de andere ingrediënten zoals tomaat en Orzo (ook wel Kritharaki genoemd en dit is geen rijst, maar een Griekse pasta soort) werden in de Giouvetsi gedaan en dan een paar uren in de bakkersoven gezet.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 gram lamsvlees
olijfolie
2½ ui
2 stelen bleekselderij
1 theelepel knoflookpasta of 1 fijngehakt teentje
1 theelepel tomatenpuree
150 ml Griekse mavrodaphne wijn
250 gram Kritharaki of Orzo pasta
1 potje lamsfond (400 ml)
100 gram geraspte Mitzithra kaas of Parmezaanse kaas
4 hele kruidnagels
1 blaadje laurier
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 Römertopf of Tajine

Bereidingswijze

Kruid het in dobbelstenen gesneden lamsvlees met zout en peper.Laat de olie heet worden in een braadpan en braad het lamsvlees bruin.Voeg de 2 fijngesnipperde uien toe en laat deze lichtbruin bakken.  Doe de knoflookpasta bij het vlees en de uien.Voeg daarna de in halve ringetjes gesneden bleekselderij toe en roer dit ook even goed mee om.Voeg de tomatenpuree toe en roer dit gedurende 1 minuut goed door.Voeg de rode wijn toe en laat dit tot ongeveer de helft inkoken.Voeg nu het potje lamsfond toe. Neem nu de halve ui en snijd deze over het midden in tot op de helft, steek hierin het laurierblad.Steek dan aan beide zijden van het laurierblad telkens  2 kruidnagels in de ui.Voeg de ui met de kruiden toe aan de saus.
Giet het vlees met de saus nu in een voorgeweekte Römertopf of Tajineen laat de saus gedurende 2 uur stoven in een warme oven. Het vlees moet bijna uit elkaar vallen op het eind, laat het anders gerust nog wat langer staan.Want hoe zachter het vlees, hoe lekkerder. Als het vlees goed gaar en zacht is voeg je de Orzo toe. Laat deze 15 à 20 minuten mee pruttelen in de saus(let goed op dat er voldoende vocht in de pan is om de Orzo gaar te laten worden,voeg indien nodig nog wat heet gekookt water toe. Verwijder de ui met de laurier en de kruidnagels.Bestrooi de schotel met de geraspte kaas en dien direct op.
 

Bron

Met dank aan cucina-dimama.blogspot.nl

Serveertip

Maak er een heerlijke Griekse boerensalade bij!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten