
400 gram bimi (smaak is fijner dan die broccoli)
2 cm verse geschilde gember
2 el rijstazijn
2 el droge sherry (of Japanse rijstwijn "mirin")
1,5 el vissaus
2 el zonnebloemolie
600 gram zalmfilet
75 gram wasabibollen ( te vinden bij de nootjes)
Ingevette ovenschaal
keukenmachine
Het pikante notenkorstje maakt de zalm heel bijzonder.
Snel genoeg voor doordeweekse dagen, maar ook bijzonder genoeg voor een etentje.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bimi in twee min. in een ruime pan water met zout, laat uitlekken in een vergiet.
- Maak de marinade: Rasp de gember fijn. Meng de rijstazijn, de sherry, de vissaus en 1 el olie in een kommetje.
- Verdeel de bimi met de roosjes naar beneden over de ovenschaal. Schenk de helft van de marinade erover. Dep de zalm droog en leg op de bimi in de ovenschaal. Schenk de rest van de marinade over de zalm.
- Doe de wasabinootjes in de keukenmachine en maal ze fijn. Verdeel dit mengsel over de zalm en druk licht aan. Besprenkel het met de rest van de olie. Zet het 15 minuten in het midden van de oven.
Lekker met chinese mie, basmatische of jasmijn rijst.
Allerhande maart 2014