Bloemkool in ovenschotel zonder aardappelen
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Een recept voor een groente- of vleesovenschotel zonder de koolhydraten van aardappelen, vind je niet zo vaak. Dit is er één. Eigenlijk heel simpel: de bloemkool komt in de plaats van de gebruikelijke aardappelpuree of aardappelschijfjes als bovenste laag van de ovenschotel. Het recept is daarom zeer geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Verder kun je de schotel zo lijnvriendelijk maken als je zelf wilt, door te kiezen voor de 'slanke' varianten van een aantal ingrediënten.
Dit recept is goed voor 3-4 personen.
Ingrediënten 3 recipe.people
1 bloemkool2 paprika's
2 uien
3 teentjes knoflook
150 gram crème fraîche
350 gram mager gehakt
Braadboter
Peper
Zout
Eventueel gehaktkruiden
Pittenmengsel (pijnboom-, zonnebloem-, pompoenpitten).
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 527,76 kcal |
Koolhydraten | 18,30 g |
Eiwitten | 31,68 g |
Vetten | 34,32 g |
Benodigdheden
een kookpan, twee braad- of koekenpannen, staafmixer, ovenschaal.Bereidingswijze
Kook de bloemkool in water, eventueel met wat zout, beetgaar (ongeveer 10 minuten koken)
Maak de paprika's, knoflook en uien schoon en snij ze in blokjes
Kruid het gehakt
Braad het gehakt in de braadboter rul
Bak in een andere pan uien, knoflook en paprika aan
Voeg het rul gebraden gehakt toe
Beboter een ovenschaal
Giet het gehakt-ui-paprikamengsel in de ovenschaal
Giet de beetgare bloemkool af
Voeg crème fraîche toe
Roer de bloemkool en de crème fraîche fijn met de staafmixer tot er een homogene massa ontstaat
Vul de ovenschaal af met het bloemkoolmengsel
Strooi het pittenmengsel er overheen.
Bak de ovenschotel af in ongeveer 30 minuten op maximaal 180 °C.
Bron
Recept van Asmay in plazilla.com met foto`s van Asmay, Office.microsoft.com.
Serveertip
Variaties
Vervang het gehakt door blokjes kaas, ham, kip of kalkoen.
Voor een vegetarische versie, vervang het gehakt door peulvruchten (bijvoorbeeld kikkererwten, kapucijners of linzen).
Vervang de crème fraîche door roomkaas.
Vervang de crème fraîche, voor een slankere versie, door demi- crème fraîche, magere smeerkaas, kwark of Griekse yoghurt.
Vervang het pittenmengsel door gehakte noten (bijvoorbeeld hazelnoten en walnoten).
Vervang het pittenmengsel door geraspte kaas.
Voeg voor een Italiaans accent (zongedroogde) tomaten, basilicum en mozzarella toe.
Voeg voor een Grieks accent fetakaas, tijm en olijven toe.
Voeg voor een Oosters accent taugé, shiitake of champignons en sojasaus toe.
Serveren
Serveer als warme maaltijd.
Serveer eventueel met een frisse salade.
Eet smakelijk, maar vooral lekker en gezond!