1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. Martabak telor met ketjapsaus en atjar

Martabak telor met ketjapsaus en atjar

  • Indonesisch, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 13-11-2014

Ingrediënten


Voor de vulling:
350 gr. rundergehakt
1 ui (klein gesneden)
4 rode sjalotjes
2 teentjes knoflook
2 theelepels sambal oelek
1 theelepel kerrie djawa
1/2 theelepel vers gemalen peper,
1/4 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel zout
10 eitjes
1 prei
5 groene sprieten bosui
30 gr. margarine

2 pakken filodeeg (loempiavellen kan ook)
60 gr. heet water
Voor de saus:
5 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels azijn
1 theelepel gula djawa
Voor de atjar:
1/2 kopje azijn
1/2 theekopje water
1/4 komkommer
3 cm. winterpeen
2 theelepels witte suiker


Verder heb je nodig


Keukenweegschaal
wadjang
pan waarin je kan frituren


Martabak telor met ketjapsaus en atjar
Martabak telor met ketjapsaus en atjar

Ik ben dol op de Indonesische keuken en ik besteed daar dan ook graag wat tijd aan.
Dit recept kwam ik onlangs tegen op internet en het leek mij erg lekker. Het was ook heerlijk, dus daarom wil ik dit graag met jullie delen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snij de uien en de knoflook klein en kneed het gehakt.
Fruit de uien en de knoflook op een niet al te hoog vuur. (knoflook mag niet verbranden)
Doe het gehakt erbij en bak het helemaal bruin.
Doe de peper, nootmuskaat, kerrie djawa en het zout erbij. Zodra het gehakt helemaal bruin is doe je de prei erbij en de sambal. tot slot roer je de sprietjes bosui er doorheen.
Schep het geheel op een bord en laat afkoelen.

Weeg 60 gr. water af op je keukenweegschaal ( ik gebruik altijd een keukenweegschaal. dit is nauwkeuriger dan een maatbeker)
doe het hete water bij de bloem en blijf roeren totdat er een glad papje is ontstaan. Dit is de lijm om straks de de pakketjes martabak mee dicht te plakken.

Doe in een pan een laagje zonnebloemolie en laat dit niet al te heet worden, want martabak wordt langzaam gebakken.
Spreid de filodeeglappen uit op je werkblad. Knip het een beetje bij, zodat je een vierkant hebt.
Schep 3 grote lepels gehaktvulling in een kom en doe er een eitje doorheen. Giet dat op een vierkantje. Vouw nu 1 kant half over de vulling, smeer een beetje lijm aan de bovenkant van de dicht gevouwen stukje filodeeg en vouw het tegenoverliggende stukje filodeeg er ietsje overheen. Doe dat ook met de 2 andere kanten en klaar is je pakketje. Herhaal dit tot dat je 10 pakketjes hebt.
Bak de pakketjes lanzaam in de zonnebloemolie. Schep regelmatig wat olie over de pakketjes. Check regelmatig of de onderkant goudbruin is en draai het pakketje dan om, om de andere kant te bakken.

Ketjapsaus
doe 5 eetlepels ketjap en 2 eetlepels azijn en 1 theelepel djawa in een kom. Verwarm dit todat de gula is opgelost.

Atjar
Schil de komkommer, snij in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit
Snij de rode sjalotjes in kleine stukjes en snij de winterwortel klein in luciferreepjes.
Vermeng dit met 3 theelepels witte suiker, een beetje sambal oelek en verwarm de azijn. doe dit bij het komkommermengsel en laat afkoelen in de koelkast.

Serveertip

Selamat makan!

Bron

Internet



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Lideke1


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Lideke1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top