Schapenballen met tomaat

  • Marokkaans, Voorgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 12-11-2014
  • Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

  • Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

  • Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

  • Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

  • Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

    Schapenballen met tomaat

Vandaag bij mijn marokkaanse slager een presentje gekregen van de slagersjongens, nadat ik vroeg "wat is dat"?   Bleek een schapen 'testikel' te zijn (zo zeg je dat netjes toch mevrouw? De knullen hadden een big smile op hun gezicht, maar bleven gewoon netjes.) 
Ik heb wel gevraagd hoe het smaakte (lekker, niet specifieke smaak), hoe de structuur was  (zacht, beetje zoals kip) maar dorst het niet te kopen. Toen ik de winkel uitliep kwam een van de jongens achter me aan en gaf toch een zakje met 1 bal erin. 
"Het vel van de zak insnijden, de bal eruit halen. Ook daar het vel afhalen. Dan bakken met een uitje en met knoflook. erg lekker hoor!". 
Ik slikte wat, en nam het aan, een bedankje stamelend. De jongen wenste me succes.
Thuis toch maar de stoute schoenen aangetrokken en op zoek gegaan naar een recept. Niet te vinden. Op een of ander marokkaanse site wat commentaar gelezen van een vrouw die het wel voor haar man maakte, en daarbij oa  ui, knoflook, paprika poeder en tomaten gebruikte. 
Dat heb ik aangepast.
Omdat het vrijwel nergens beschreven staat geef ik hier mijn recept. En ja. ik moet toegeven...... het was lekker! Ook mijn man heeft het gegeten.
Bij gelegenheid zou in feite : BIJZONDER moeten staan.
 

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
1 schapen bal (testikel in balzak)(zie foto 1)
1 ui, fijn gesneden
1 dikke teen knoflook, geplet en in stukjes gesneden
3 grote tomaten, grof gesneden
3 theelepels zoete paprika poeder
ruim olijfolie om in te bakken
peper en zout
4 takjes verse tijm, de blaadjes afgerist.
bloem
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
koekenpan, scherp (fileer)mes
spatel, tang om te keren

Bereidingswijze

snijdt de balzak open en verwijder het vel.  Snijd ook het vel van de testikel open, verwijder dit vel (soort van fileren) (Zie foto 2)
Snijd het zachte vlees voorzichtig in plakken van ongeveer 1 cm dik (zie foto 3)
bestrooi met peper en beetje zout.
wentel in de bloem
Verhit de olijfolie in een koekenpan of braadpan.
leg de bebloemde plakken voorzichtig in het hete vet en bak ongevbeer 5 minuten tot bruin korstje 
Voeg dan de uien en de knoflook toe, bak nog kort. (zie foto 4)
Keer de plakken en bak tot bruin korstje. voeg de paprika poeder en de tijm toe. Beweeg de plakken niet te veel en zeker niet vlak na het keren, het  laagje bloem laat anders los.
Als het geheel een mooi korstje heeft (of als het eerder al te bruin dreigt te worden) voeg je de tomaten toe.  Bak deze mee tot zacht.

SERVEER  met stukjes  stokbrood met knoflook ( voorgebakken, uit de supermarkt) (zie foto 5)

Serveertip

Niet vaak te koop. Schijnt een bijzonderheid te zijn. 
Verrassend lekker, komt in de buurt van kip.
en het schijnt een afrodisiac te zijn.!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten