Overijsselse jachtschotel

  • Multi-cultureel, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 08-11-2014
  • Overijsselse jachtschotel

    Overijsselse jachtschotel

    Overijsselse jachtschotel

 
Jachtschotel is een typisch wintergerecht dat van oorsprong werd gemaakt van restanten wild, aardappelen en uien. Later werden daar ook andere restvlees voor gebruikt, zodat het gerecht ook na het jachtseizoen gemaakt kon worden. Tegenwoordig wordt er veelal gehakt voor de vulling gebruikt. De naam had overigens niets uitstaande met een exclusieve band met jagers, maar louter met het type vlees dat er aanvankelijk voor werd gebruikt.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
800 g sukade- of magere runder riblappen, in dobbelstenen
2 el bloem
2 el zonnebloem- of olijfolie
100 g boter + een beetje om in te vetten
50 g spekblokjes
2 uien, gesnipperd
4 kruidnagels
10 gekneusde jeneverbessen
2  laurierbladeren
1 pijpje (30 cl) donker bier (bijv. van Hüttenkloas)
2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
2 appels, geschild en in ringen
2 beschuiten, verkruimeld)

Gebruik voor het snel aanbakken van vlees een mix van olie en boter. De olie kan hoger verhit worden en daardoor schroeit het vlees sneller dicht .De boter geeft een mooie bruine kleur en een betere smaak.
 
Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.
 
Schenk het bier bij het vlees in de pan en roer goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2,5 uur op yen lage warmtebron sudderen. Schep het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en nog niet vlees nog niet gaar is, wat water toe. Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een halfuur zachtjes doorkoken. Zet daarna koel weg tot gebruik.
 
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 250°C.'
 
Maak de aardappelpuree. Kook de aardappelen met een beetje zout in ca 20 minuten gaar. Giet af. Verwarm intussen in  een ander pannetje de melk met de boter en de nootmuskaat. Maak van de aardappelen (met een pureeknijper die geeft het lekkerste resultaat) of de stamper puree. Giet de warme melk erbij totdat de gewenste smeuïgheid is bereikt.
 
Warm het vlees weer op. Vet de ovenschaal in met boter. Schep het stoofvlees met alle ingrediënten en het stoofvocht in de schaal en bedek het met een laagje aardappelpuree. Verschillende laagjes leggen kan ook.
 
Leg als laatste de plakken appel er bovenop en bestrooi met de verkruimelde beschuit. Zet de jachtschotel ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is. Zet eventueel nog 2 minuten onder de boven grill voor extra kleur.
 
Reken op een bereidingstijd van ca. 30 minuten + ca. 3 uur stooftijd.

Bron

Ton Borghouts

Laatste reacties

vakantie123 avatar
vakantie123 23-05-2015

Mijn man en ik zijn gek op stoofpotjes,ga dit recept gauw proberen.Dank je wel. Jeannette

alidada avatar
alidada 11-11-2014

Klinkt lekker Deon, heb je gerecht bewaard.

pwiggers avatar
pwiggers 10-11-2014

Neem hem mee Deon. Lekker! Grt. Petra

will_s avatar
will_s 09-11-2014

Hallo Deon.Vandaag dus dit recept gemaakt . Maar ik moest wat verzinnen voor het bier. Het recept heb ik misschien wat uit zijn verband gerukt. Inplaats van bier heb ik 400 cl rundbouillon erbij gedaan. Toen een poos laten stoven en 3 el sweet chili en een scheut kecap manis. Verder heb ik er alle ingrediënten van je recept natuurlijk erbij zoals beschreven. Maar toen was het niet meer origineel. Ik heb de aardappelpuree apart erbij geserveerd met rode kool. En de appelschijven heb ik apart gebakken met een beetje kaneel en suiker bestrooid en er ook apart bij geserveerd.Het was echt lekker.Een volgende keer ga ik dat bier halen en op jou manier maken. Groetjes Willeke.

estherbakermans avatar
estherbakermans 09-11-2014

halo deon ik ga jou versie van jachtschotel binnenkort proberen gr esther

deonart avatar
deonart 08-11-2014

je heb gelijk willeke eigenlijk moet er gewoon een donkere biertje in.. dan komt het recept tot zijn eigen recht.

will_s avatar
will_s 08-11-2014

Deon. Ik denk dat ik iets anders verzin. Je hoort nog van me . Fijne zondag ! Groetjes Willeke.

deonart avatar
deonart 08-11-2014

enige bier of een rode wijn willeke, maar dan word het anders, misschien werkt Madeira ook?

will_s avatar
will_s 08-11-2014

Dank je wel Deon. Ik ga het morgen maken. Maar wat kan ik in plaats van donkerbier gebruiken ? Ik heb dat niet in huis. Groetjes Willeke.

naus_marijke avatar
naus_marijke 08-11-2014

Recept bewaard in mijn kookboek, lekker winters recept! Groetjes, Marijke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten