Aardbeientiramisu

  • Nagerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 06-11-2014
  • Aardbeientiramisu

    Aardbeientiramisu

    Aardbeientiramisu

Dit is de lekkerste aardbeientiramisu die ik ooit heb geproefd. Een recept van Rutger van den Broek, de winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt. Dit recept komt uit zijn nieuwste boek: Rutger Bakt Feestelijk. 

Rutger: 'Gebruik voor de gemarineerde aardbeien een goede stroperige balsamicoazijn, dat haalt de aardbeiensmaak extra naar boven.'

Lees hier ook de boekrecensie van Rutger Bakt Feestelijk!
http://www.smulweb.nl/artikelen/198330/Kennismaking-en-recepten-rugter-bakt-feestelijk
​

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor de lange vingers:
4 eidooiers
100 gram fijne suiker
4 eiwitten
snuf zout
50 gram bloem
50 gram aardappelzetmeel
extra fijne suiker, om te bestrooien
Voor de tiramisu:
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
70 gram poedersuiker
150 gram aardbeienjam
100 ml sinaasappelsap
Voor bovenop:
500 gram aardbeien, schoongemaakt
1 tl vanille-extract
1 el suiker
1 à 2 tl balsamicoazijn
Voor de schuimkransjes:
3 eiwitten
snuf zout
100 gram fijne suiker
90 gram poedersuiker
Verder nodig:
Boter, om in te vetten
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Meringues: verwarm de oven voor op 100 graden. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel de poedersuiker en eventueel een smaakstof naar keuze door het schuim. Vorm met twee lepels hoopjes op een met bakpapier beklede pakplaat. Laat ze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Laat ze afkoelen en breek in grove stukken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Doe de eiwitten en het zout in een andere kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de andere helft van de suiker toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel vervolgens de eidooiers door het opgeklopte eiwit. Zeef de bloem en het aardappelzetmeel in gedeelten boven de luchtige massa en spatel het door elkaar. Spuit met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 cm doorsnede vingers van ongeveer 8 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de vingers lopen nog uit. Bestrooi de lange vingers met behulp van een theezeefje met fijne suiker en blaas de overtollige suiker van het bakpapier af. Bak de lange vingers af in 14 tot 18 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Mochten de vingers na het afkoelen nog iets zacht zijn vanbinnen, plaats ze dan, zonder bakpapier, op een ovenrooster terug in de oven voor ongeveer 4 minuten.

Klop de slagroom op tot zachte pieken. Klop de mascarpone los met de poedersuiker en meng daar de aardbeienjam doorheen. Spatel de slagroom door het mascarponemengsel. Beleg de bodem van een (oven)schaal met de helft van de lange vingers en besprenkel deze met de helft van het sinaasappelsap. Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en herhaal deze lagen nogmaals. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast. Meng de aardbeien met de suiker, het vanille-extract en de balsamicoazijn en laat dit op kamertemperatuur minimaal 1 uur marineren. Schep de aardbeien op de tiramisu en verkruimel daar op het laatste moment de stukjes meringue over.

Bron

Rutger Bakt Feestelijk - Rutger van den Broek

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 06-11-2014

Dit wordt ons kerstdesert! Ontzettend lekkere tiramisu.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten