Kerststol

  • Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 06-11-2014
  • Kerststol

    Kerststol

    Kerststol

Deze kerststol is leuk en dankbaar om te maken, de hele familie heeft er plezier van! Het is een recept uit 'Rutger Bakt Feestelijk', het nieuwste bakboek van Rutger van Veen. Hij is de winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt.

Ruth: 'Er gaat niks boven een uitgebreide kerstbrunch met de hele familie. Een kerststol mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Rijk gevuld met vruchten, noten, specerijen en amandelspijs, en zo groot dat hij nog maar net op de bakplaat past.'

Lees hier ook de boekrecensie van Rutger Bakt Feestelijk!
http://www.smulweb.nl/artikelen/198330/Kennismaking-en-recepten-rugter-bakt-feestelijk

 

Deel dit recept

Ingrediënten 18 personen
Voor het deeg
500 gram bloem
12 gram zout
14 gram gedroogde gist
1 ei, op kamertemperatuur
125 gram boter, op kamertemperatuur
185 ml melk, lauwwarm
1 citroen, rasp
1,5 tl speculaaskruiden
30 gram witte basterdsuiker
Voor de vulling
100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
200 gram blanke rozijnen
200 gram donkere rozijnen
80 ml rum
50 gram blanke amandelen
50 gram blanke hazelnoten
Voor het amandelspijs 
250 gram blanke amandelen
250 gram suiker
0,5 citroen, rasp
1 ei
Verder nodig
50 gram boter, gesmolten
poedersuiker, om te bestuiven
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Begin de avond van tevoren met dit recept. Doe de abrikozenstukjes samen met de blanke en donkere rozijnen in een kom en laat deze 1 nacht wellen in de rum. 

Voor de amandelspijs: 
Doe de amandelen, de suiker, en de citroenrap in de keukenmachine met hakmessen en hak alles fijn. Voeg het ei toe en mix verder tot er een samenhangend geheel is ontstaan. Wikkel het amandelspijs in plasticfolie en laat het indien mogelijk enkele dagen rusten in de koelkast, zo kan de smaak zich goed ontwikkelen. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Leg de amandelen en hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze op 200 graden in 6 tot 7 minuten goudbruin in de oven. Laat ze afkoelen en hak ze grof. Meng voor het deeg alle ingrediënten met elkaar en kneed daar een soepel geheel van. Voeg aan het eind van de kneedtijd de gewelde vruchten en gehakte noten aan het deeg toe en laat het 1 uur op een warme plek rijzen. 

Meng intussen het amandelspijs met 1 à 2 eetlepels water om het iets smeuïgger te maken. Maak van het amandelspijs een rol van ongeveer 30 cm lang. Rol het deeg uit tot een ovale vorm van ongeveer 40 cm in de lengte en leg de rol amandelspijs er in de lengte op. sla één kant van het deeg over het amandelspijs zodat er een stol ontstaat. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet deze op een warme plaats en laat de stol nog 1 uur rijzen. 

Bak de stol vervolgens in de oven op 200 graden in 35 tot 45 minuten goudbruin. Laat de stol afkoelen. Bestrijk de bovenkant met de gesmolten boter en bestuif de stol royaal met poedersuiker.

Bron

Rutger Bakt Feestelijk - Rutger van den Broek

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ArualB avatar
ArualB 07-11-2014

Lijkt me heerlijk! Bedankt voor het delen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten