Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

  • Nederlands, Tussendoortje
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 05-11-2014
  • Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

    Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

    Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

  • Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

    Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

    Verantwoorde Havermout koekjes (weinig suiker)

Een heerlijk ouderwets, krokant koekje, maar dan met veel minder suiker. Aanvankelijk vooral voor de kinderen bedacht, maar ook de visite vindt de koekjes heerlijk! (En echt niemand klaagt dat ze niet zoet genoeg zijn )

Deel dit recept

Ingrediënten
Basis:
50 gram (spelt)meel
50 gram (spelt)bloem
200 gram havermout
1 tl bakpoeder
125 gram kokosolie (of roomboter)
75 gram rietsuiker
2 grote eetlepels dadelstroop
1 tl vanille-essence
scheutje melk: ik gebruik rijst-, haver- of amandelmelk, omdat ik zo min mogelijk gewone melk gebruik.

Extra toevoegen naar smaak:
Handje gedroogd fruit (rozijnen, krenten, cranberry's, dadels, etc.)
Handje noten (walnoot, peacannoot, hazelnoot, amandelen, etc.)
 
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Bakplaat
Eventueel koekstempel
 

Bereidingswijze

Als je rozijnen in dit recept gebruikt, deze even laten wellen in warm water.
Kokosolie (of boter) laten smelten in de pan.
Bloem, havermout, bakpoeder, suiker en dadelstroop mengen (kan gewoon in een kom met een lepel).
Eventueel extra ingrediënten (gedroogd fruit, noten) snijden/hakken en erbij voegen.
Gesmolten kokosolie (of boter) erbij doen.
Scheut melk toevoegen. Net zoveel tot je een mooi deegje hebt (dat het aan elkaar plakt, het moet niet te droog zijn). 
Nu kun je koekjes maken: leg een hoopje op de bakplaat (bedekt met bakpapier) en druk goed aan tot een mooi koekje. Zelf gebruik ik een 'koekstempel' om het goed aan te drukken. 

(Je kunt ook van het deeg (in huishoudfolie) een rol maken en deze even koud laten worden in de koelkast of diepvries en dan plakjes snijden. Dat werkt heel goed, maar als je veel noten/gedroogd fruit toegevoegd hebt, dan lukt dat minder goed en moet je alsnog het koekje echt met je handen vormen).  

De koekjes ongeveer 20 min op 160 graden bakken.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Lammy1954 avatar
Lammy1954 06-11-2014

Mmmm lijkt me erg lekker, neem het recept graag mee. Groetjes Lammy

Esthers_favourites avatar
Esthers_favourites 06-11-2014

Ik ben benieuwd wat jij er van vindt Denise!

denisevd85 avatar
denisevd85 06-11-2014

Dat woord tussen liere en drij doet de naam wel eer aan......ik ga ze een keer proberen Esther!

Esthers_favourites avatar
Esthers_favourites 06-11-2014

Wat een vreemde reactie… Misschien moet je ze eerst eens maken en proeven, ik weet zeker dat je geen verschil proeft tussen 'gewoon' meel (waar nauwelijks nog voedingsstoffen inzitten) of speltmeel. Ben benieuwd of je de uitdaging aangaat….

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 06-11-2014

ah, de bedoeling van koken is volgens mij nog altijd, dat er dus mensen heel lekker van eten. Spelt is vies...............

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten