Mum's fish Pie

  • Engels, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

  • Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

    Mum's fish Pie

Dit recept is erg speciaal voor mij,  en niet alleen het recept maar ook degene die het kookboek heeft geschreven. Het is namelijk een achterneef van mij en hij is Chef-kok in het restaurant ROAST in Londen. Ik ben mijn oudste broer, die een speciaal voor mij gesigneerd boek regelde, (zie foto) dan ook erg dankbaar.
 
Marcus Verberne:
Dit was een van de gerechten, waar ik als kind, het meest naar uitkeek. Deze rijke en romige vis pie heeft een troostend effect op een ellendige regenachtige dag. Met de vissoorten kan worden gevarieerd,  rekening houdend met beschikbaarheid, seizoen, kosten en smaak. Let er wel op dat er altijd iets van gerookte vis in moet zitten voor de diepgang van de smaak. mosselen zijn ook een welkome aanvulling. Je kunt het ook luxer maken door garnalen of zelfs kreeft toe te voegen.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
Voor de vulling:
1 ½  uien
300 gr witte visfilet, schelvis of koolvis zijn ideaal (ik heb kabeljauw gebruikt)
100 gr gerookte schelvis (Ik heb gerookte zalm gebruikt)
300 gr zalmfilet
2 el fijngehakte bladpeterselie bladeren (reserve de steeltjes)
1 laurierblad
500 ml melk
50 gr boter
140 gr bloem
1 eetlepel Worcestershire sauce
2 el ansjovis saus (ik heb Thaise vissaus gebruikt)
1 ½  eetlepel Engelse mosterd  ( eventueel een andere mosterd)
3 hardgekookte eieren, snijd ze in kwarten
sap van ½  citroen

Voor de topping:
700 gr kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
80 gr zachte boter
100ml warme volle melk
80 gr verse witte broodkruimels  
80 gr geraspte Cheddar
 
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 846,74 kcal
Koolhydraten 68,83 g
Eiwitten 48,81 g
Vetten 40,34 g

Bereidingswijze

Bereidingswijze vulling:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de helft van de ui en doe dit in een grote pan, samen met de drie soorten vis, de peterselie stengels, en het laurierblad. Voeg de melk toe, breng aan de kook, haal dan de pan van het vuur en laat het nog 1 minuut of tot de vis bijna gaar is staan.
Zeef het geheel, en houd de melk apart, en snij of brokkel de vis in stukjes van 3-4 cm.
Snijd de resterende ui in kleine blokjes, doe ze in een grote pan met de boter en bak op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de bloem toe en roer voortdurend, ongeveer een minuut, voeg dan de achtergehouden melk beetje bij beetje toe en blijf voortdurend goed roeren om klontjes te voorkomen. Kook de saus 3-4 minuten, onder regelmatig roeren totdat je de bloem niet meer kunt proeven. Haal van het vuur en voeg de Worcestershire saus, ansjovis saus, mosterd, citroensap en de gehakte peterselie toe.
Verdeel de stukken vis gelijkmatig in een ovenschaal. Plaats de kwarten ei tussen de vis. Ten slotte giet je de saus over de vis en eieren maar laat genoeg ruimte voor de topping van puree.
 
 Bereidingswijze topping:
Doe de aardappelen in licht gezouten koud water en breng ze aan de kook. Kook ze ongeveer 15-20 minuten, tot ze goed gaar zijn, giet ze af en laat ze nog een paar minuten stomen. Pureer de aardappelen. Spatel voorzichtig de warme melk en de boter door de puree tot een gladde massa.
Verspreid een gelijkmatige laag puree over de Pie en maak met de tanden van een vork aan de bovenkant groeven, dit helpt om een mooie gebakken korst te verkrijgen. Bak de Pie in de oven gedurende 25-30 minuten door en door warm. Meng de broodkruimels en geraspte Cheddar in een kom en strooi dit over de taart. Bak nog 5 minuten tot de bovenlaag goudbruin en knapperig is. Zet, indien nodig, eventueel nog even onder de grill

Bron

ROAST a very British cookbook geschreven door Marcus Verberne

Serveertip

Het boek is in Nederland ook verkrijgbaar en is o.a. te bestellen bij Bol.com
www.bol.com/nl/c/algemeen/marcus-verberne/10438141/index.html?_requestid=558905

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse

Doorsturen

Home Recepten