1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Spek met stoofperen, een traditioneel streekgerecht

Spek met stoofperen, een traditioneel streekgerecht

  • Nederlands, Streekgerecht
  • Geplaatst op 28-10-2014

Ingrediënten 4 personen


1,5-2 kilo stoofperen, bij voorkeur Gieser Wildeman-peren (reken ongeveer 4 peren per persoon)
500 gram (varkens-) rib- of schouderkarbonade
Zout


Verder heb je nodig


Een grote kookpan.


Spek met stoofperen, een traditioneel streekgerecht
Spek met stoofperen, een traditioneel streekgerecht

Al speurend op het internet, las ik dat het gerecht spek met peren ook wel in de rest van Nederland bekend is en nog wordt gegeten.Het is echt een traditioneel gerecht uit de Nederlandse streekkeuken,dat vooral op het platteland vaak op tafel kwam in de stoofperentijd.Er zullen daarom best een aantal verschillende versies van en variaties op dit gerecht bestaan.
Voor de liefhebbers van oude streekgerechten: dit is mijn moeders recept. ( van Asmay haar moeder. )

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Was de peren, maar ni├Ęt schillen
Zout het vlees
Doe het vlees en de peren (tegelijk) in een grote pan met ruim water
Voeg eventueel een paar kruidnagelen en een laurierblaadje toe
Breng de pan aan de kook
Laat het gerecht zo'n 1,5 tot 2 uur sudderen, totdat het vlees gaar is (de peertjes zijn zeker gaar).
Variaties
In plaats van karbonade kan ook 500 gram zuurkoolspek of Zeeuws spek worden gebruikt.
Voeg een het kookwater een paar kruidnagelen en een laurierblaadje toe.
In veel streken wordt, bij het opdienen, nog een flinke lepel mosterd over het vlees gesmeerd.
In Friesland is het gebruikelijk gekookte groene kool bij dit spek met peren-gerecht te serveren.

Serveertip

Serveer dit gerecht met gekookte aardappelen en gebruik het kooknat als jus.Als je dit kooknat (het uitgekookte vet van het vlees of het spek) niet lekker vindt,kun je een lepeltje gewone vleesjus of jachtsaus toevoegen.Trek het steeltje uit de gekookte peer en gooi het weg; de peer wordt verder met klokhuis en al gegeten.

Bron

Foto's: Asmay en Geograph.uk.org.plazilla.com



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top