Slagers gehaktballen in herfstige saus Smullen!
- Multi-cultureel, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 27-10-2014
Gewoon weer zin in een heerlijk mals balletje gehakt en heb toen deze bedacht. De herfstige saus is apart gemaakt (gaat heel snel) en past er uitstekend bij. Dit is wel zo'n lekker balletje en past uitstekend bij het seizoen, herfst. Probeer zelf maar hoe lekker dit is want is echt een heerlijke combinatie om je vingers bij af te likken.
Ingrediënten 2 personen
500 gr gehakt HOH1 ei
1 grote halve ui (gesnipperd)
Vers gemalen zwarte peper
0.5 tl cayennepeper
Zeezout
1 tl nootmuskaat of foelie
1 tl gemberpoeder
1,5 tl korianderpoeder
Klein beetje fenegriek of komijn (als je hebt)
2 el paneermeel
2 el bloem
Half bosje vers gesnipperde peterselie
Boter om in te bakken
Voor de saus:
400 gr champignons of kastanje champignons
1 uitje
250 ml runderbouillon
100 ml droge witte wijn
3 el tomatenpuree
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Half bosje vers gesnipperde peterselie
Olijfolie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1269,71 kcal |
Koolhydraten | 45,84 g |
Eiwitten | 71,60 g |
Vetten | 80,08 g |
Benodigdheden
braadpan, koekenpanBereidingswijze
Laat gehakt eerst op kamertemperatuur komen en doe in een RVS schaal. Halve grote ui snipperen, peterselie fijn hakken en de helft bewaren. Meng alles heel goed door elkaar of gebruik kort een staafmixer. Neem een kleiner RVS schaaltje en doe daar 2 el bloem in. Maak ballen met je hand, doe boter in de pan en haal elke bal gelijkmatig door het bloem. Zo wordt hij snel mooi bruin en blijft de bal van binnen mals en sappig. Bak de ballen om en om in ongeveer 20 minuten gaar.
Maak terwijl je ballen bakken de saus. Snijd champignons in vieren, snipper het uitje en braad aan in olijfolie (geen boter gebruiken voor de saus). Blus af met de bouillon en de witte wijn. Doe er dan tomatenpuree door, proef en breng de saus hoog op smaak met veel peper en een beetje zout. Doe er dan de andere helft van de peterselie doorheen en laat kort inkoken. Nu heb je een prachtige saus. Serveer ballen met de saus en smullen maar.
Serveertip
Lekker met aardappelen, aardappelkroketjes, frietjes en seizoensgroente, maar ook super bij de hutspot, boerenkool stamppot of op de rijst/pasta.
Laatste reacties
inderdaad erg lekker. Neem alleen wel rundergehakt dat dat vinden we zelf lekkerder
Vanavond op tafel !!!! ik ben benieuwd!
Heerlijk recept, maar toch vindt ik het meer op Keftedakia in tomatensaus smaken/lijken. Goede keuze!
Ziet er heerlijk uit, dankjewel!
Lekker! Dankjewel voor je recept.
@Anyshka, el staat voor eetlepel. Succes!
Anyshka EL is afkorting van eet lepel. groeten Ria
och help mij even, ik ben in australie al 50 jaar, wat is el ?
Ik heb het recept gisteren gemaakt. het was heerlijk, alleen laat ik de volgende keer de cayennepeper achterwege. Het overheerste een beetje, terwijl ik het toch spaarzaam heb gebruikt.
We hebben ervan gesmuld vanavond. Het was heerlijk. Lekkere malse gehaktbal en een saus om de pan uit te likken. Bedankt voor deze lekkernij. Groetjes, Hermien