
500 gr gehakt HOH
1 ei
1 grote halve ui (gesnipperd)
Vers gemalen zwarte peper
0.5 tl cayennepeper
Zeezout
1 tl nootmuskaat of foelie
1 tl gemberpoeder
1,5 tl korianderpoeder
Klein beetje fenegriek of komijn (als je hebt)
2 el paneermeel
2 el bloem
Half bosje vers gesnipperde peterselie
Boter om in te bakken
Voor de saus:
400 gr champignons of kastanje champignons
1 uitje
250 ml runderbouillon
100 ml droge witte wijn
3 el tomatenpuree
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout
Half bosje vers gesnipperde peterselie
Olijfolie
Braadpan, koekenpan
Gewoon weer zin in een heerlijk mals balletje gehakt en heb toen deze bedacht. De herfstige saus is apart gemaakt (gaat heel snel) en past er uitstekend bij. Dit is wel zo'n lekker balletje en past uitstekend bij het seizoen, herfst. Probeer zelf maar hoe lekker dit is want is echt een heerlijke combinatie om je vingers bij af te likken.
Laat gehakt eerst op kamertemperatuur komen en doe in een RVS schaal. Halve grote ui snipperen, peterselie fijn hakken en de helft bewaren. Meng alles heel goed door elkaar of gebruik kort een staafmixer. Neem een kleiner RVS schaaltje en doe daar 2 el bloem in. Maak ballen met je hand, doe boter in de pan en haal elke bal gelijkmatig door het bloem. Zo wordt hij snel mooi bruin en blijft de bal van binnen mals en sappig. Bak de ballen om en om in ongeveer 20 minuten gaar.
Maak terwijl je ballen bakken de saus. Snijd champignons in vieren, snipper het uitje en braad aan in olijfolie (geen boter gebruiken voor de saus). Blus af met de bouillon en de witte wijn. Doe er dan tomatenpuree door, proef en breng de saus hoog op smaak met veel peper en een beetje zout. Doe er dan de andere helft van de peterselie doorheen en laat kort inkoken. Nu heb je een prachtige saus. Serveer ballen met de saus en smullen maar.
Lekker met aardappelen, aardappelkroketjes, frietjes en seizoensgroente, maar ook super bij de hutspot, boerenkool stamppot of op de rijst/pasta.
bakfanaat 04-09-2018
inderdaad erg lekker. Neem alleen wel rundergehakt dat dat vinden we zelf lekkerder
jikke2 21-11-2016
Vanavond op tafel !!!! ik ben benieuwd!
mick72 17-11-2016
Heerlijk recept, maar toch vindt ik het meer op Keftedakia in tomatensaus smaken/lijken. Goede keuze!
Farfalla_ 13-11-2016
Ziet er heerlijk uit, dankjewel!
poebeerr 11-11-2016
Lekker! Dankjewel voor je recept.